Enyhén lefelé módosította a román statisztikai intézet az első fél éves gazdasági növekedést

A korábban közölt 4,7 százalék helyett 4,6 százalékkal nőtt a román gazdaság az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten a nyers adatok szerint – közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet második becslésében.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint is ugyanolyan mértékben, 4,7 százalékra mérsékelték a növekedést a korábban közölt 4,8 százalékhoz képest.

A statisztikai intézet ugyanakkor megerősítette, hogy a második negyedévben 4,4 százalékkal nőtt a román bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi azonos időszakhoz mérten, és a második negyedévi GDP 1 százalékkal volt nagyobb az első negyedévihez mérten.

A román kormány az idén 5,5 százalékos gazdasági növekedést remél, ami meghaladja az Európai Bizottság által júliusban közölt 4 százalékos növekedési várakozást. Bukarest 2018-ban is 5,5 százalékos gazdasági növekedést remélt, végül 4,1 százalékkal nőtt a GDP.

A statisztikai intézet szintén csütörtökön közölte, hogy a román gazdaság 2017-ben a végleges adatok szerint 7,1 százalékkal nőtt, ami 0,1 százalékkal nagyobb a legutóbb közölt adathoz képest.


Hasonló cikkek