Enyhítenék a marihuána birtoklásáért járó büntetéseket Szlovákiában

Szakértőkkel tárgyaltak a koalíciós képviselők és miniszterek – a nyár végére ígérik a marihuána birtoklásáért járó drákói büntetések enyhítését. A könnyű drog legalizálása nem téma, de a fogyasztók helyett a dílereket zárnák rács mögé.

A felmérések szerint a fiatalok 30 százaléka kipróbált már valamilyen kábítószert, a 19 évesek 40 százalékának pedig már van tapasztalata a marihuánával. A jelenleg hatályos törvények szerint már akár egyetlen szál marihuánás cigaretta miatt is több évre rács mögé kerülhet a vétkező.

A hatályos jogszabály értelmében nagyon magas büntetés róható ki néhány füves cigaretta birtoklásáért, de ami ennél is rosszabb, a fogyasztó súlyosabb ítéletet kaphat, mint a díler. Erre leginkább Robo Džunko esete mutat rá, akit 27 évesen 12,5 év börtönre ítéltek, mivel egy razzia során 8 gramm marihuánát találtak nála. Robo nevelőapja egy vitaműsorban belátta, fogalma sem volt róla, hogy ennyire súlyos következményeket vonhat maga után néhány gramm marihuána. Elmondása szerint Robo alábecsülte a helyzetet, azt hitte, csak akkor gyűlik meg a baja a hatóságokkal, ha a szer hatása alatt bűncselekményt követ el.

Tomáš Gábriš, a Szlovák Tudományos Akadémia jogásza szerint a használók általában jobban félnek a lebukástól, mint a büntetéstől.  Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter bejelentette, augusztusra készülhet el az enyhítést tartalmazó törvényjavaslat. Tervei szerint az új törvény több kulcsfontosságú dolgot foglal majd magába – a használó megkülönböztetését a dílertől, a könnyű drog elkülönítését a kemény drogtól, a kiszabható büntetések egységesítését a kiszámíthatóság érdekében, a kihágásként kezelhető mennyiség meghatározását, illetve a fiatalok esetében elrendelhető gyógykezelés lehetőségét. Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány sem tartja ideális megoldásnak a fiatalok becsukását. „A társadalom szempontjából semmi értelme nincs börtönbe küldeni a fiatalokat. Tönkretesszük az életüket, nem beszélve a fogságukból adódó kiadásokról, melyek az államot terhelik.”

Ľubomír Okruhlica, a pozsonyi Drogelvonó Központ igazgatója figyelmeztetett, minden ember és minden kábítószer más. Ami a növényt illeti, az emberek gyakran nem tudják, milyen szert vásárolnak, így nincsenek tisztában azzal sem, mennyi THC-t (pszichoaktív hatóanyagot) tartalmaz a megvásárolt termék. Augusztusig tehát azt is el kell dönteni, mi alapján határozzák meg az adagot – a növény, vagy a THC mennyisége lesz a mérvadó.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma| Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek