Enyhítik a járványügyi intézkedéseket Szlovákiában

Enyhítik a korlátozásokat péntektől (december 17.), ekkortól már csak este 8 és reggel 5 óra között lesz érvényben kijárási korlátozás. Kivétel a munkába járás, az egészségügyi ellátás vagy a bevásárlás, illetve ha közeli hozzátartozót ellátni megyünk vagy külföldre indulunk. Erről kedden döntött a kormány.

Egyes meghatározott szolgáltatásokat nyújtó létesítményekbe 20 óra után is be lehet menni. Megengedett éjszaka a kutyával vagy a macskával sétálni a lakóhely 500 méteres körzetében, valamint állatgondozás vagy állatorvosi ellátás céljából utazni. Ha külföldre utazunk, vagy onnan térünk haza, akkor is kivételt élvezünk az éjszakai kijárási korlátozás alól. A korlátozás nem vonatkozik a szociális szolgáltatásokra, a szociális ellátásra és a szociális terepmunkásokra.

A beoltottak és a COVID-19-en átesettek (OP-rezsim) mehetnek templomba. Az éjszakai kijárási korlátozás nem vonatkozik azokra a vadászokra sem, akik a sertéspestis terjedésének megakadályozása céljából tartózkodnak kint.

Az aktualizált rendelet értelmében továbbra is érvényben marad az OTP-rendszer az IC-vonatokon, a gyorsvonatokon és a távolsági buszokon. Hatályban marad az az intézkedés is, hogy hatnál több személy nem lehet egyszerre egy helyen, kivéve a közös háztartásban élőket. A közlekedésügyi miniszter feladata gondoskodni a tesztelésről a nemzetközi repülőtereken.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a napokban stabilizálódott a járványhelyzet Szlovákiában, kórházi kapacitások szabadultak fel. „Csökkent a PCR- és antigén teszttel azonosított fertőzöttek száma is, de az elmúlt hét napban azonosított fertőzöttek száma még így is jóval magasabb, mint a második hullám csúcspontján volt” – olvasható az anyagban, mint ahogy az is, hogy kevesebb fertőzöttet azonosítanak a tesztelések során. A mentőket is kevesebbszer riasztják, a kórházban kezelt betegek száma azonban továbbra is magas.

Az egészségügyi tárca közölte, hogy a Szlovákiában már azonosított új omikron-változat komoly hatással lehet a helyzetre. Az éjszakai kijárási korlátozás célja az emberek mozgásának visszafogása, a kockázatok csökkentése. Az iskolai szünet, a szabadságok, a gazdasági tevékenység visszafogása által csökken az emberek mozgása. Ha a helyzet romlani kezd, a kormány haladéktalanul felülvizsgálja az intézkedéseket.

Forrás: tasr, bumm.sk

Fotó: pixabay.com

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek