EP-választás – Merkel: a német kormánypártok kiállnak a csúcsjelölti rendszer mellett

A német szövetségi kormányt alkotó pártok kiállnak az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltésére kidolgozott csúcsjelölti rendszer mellett, és vezetőik megkezdték az egyeztetést arról, hogy a kormány miként járjon el az európai parlamenti (EP-) választás után következő európai uniós (EU-) tisztújítás során – mondta Angela Merkel kancellár hétfőn Berlinben.

Elmondta, hogy megbeszélést folytatott pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökével.
Szavai alapján első próbálkozásra nem sikerült megállapodni arról, hogy a kormány kit támogasson, de abban egyetértettek, hogy a – nemhivatalos, az EU-s jogrendben nem szereplő – csúcsjelölti rendszer alapján kell eljárni, vagyis az EP-választásra állított csúcsjelöltek közül kell kikerülnie annak a politikusnak, akit a tagállami kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács megválasztásra javasol az EP-nek.

Mint mondta, a találkozó jó hangulatú volt, és az egyeztetést tovább folytatják. Rámutatott, hogy az Európai Tanácsnak – ebben a kérdésben nem konszenzussal, hanem – minősített többséggel kell javasolnia az EP-nek egy jelöltet a brüsszeli bizottság elnöki tisztségére.
A jelöltet később az Európai Parlament választja meg.
Merkel hangsúlyozta, hogy az Európai Tanácsnak mihamarabb döntésre kellene jutnia, lehetőleg az EP július elején tartandó alakuló üléséig.
A CDU és a CSU elnöke – Annegret Kramp-Karrenbauer és Markus Söder – korábban jelezte, hogy kiállnak Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje mellett.

Andrea Nahles, az SPD elnöke egy hétfő esti interjúban kijelentette, hogy a szociáldemokraták nem a CSU-s Manfred Webert, hanem Frans Timmermanst, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) csúcsjelöltjét támogatják. A ZDF országos köztelevízióban sugárzott interjúban hangsúlyozta, hogy 15 éven keresztül EPP-s politikus vezette a brüsszeli bizottságot, ezért most váltásra van szükség.
A szociáldemokraták igyekeznek többséget szervezni az EP-ben Frans Timmermans mögé, “ennek a vitának még messze nincs vége, nagyon izgalmas időszak áll előttünk és Frans Timmermansnak nagyon jó esélyei vannak” – mondta az SPD elnöke.

Rámutatott: ha a német koalíciós pártok között nem lesz megállapodás, a német kormánynak tartózkodnia kell az Európai Tanácsban, amikor arról döntenek, hogy kit javasoljanak a bizottsági elnöki posztra az EP-nek. Jelezte: nem tart attól, hogy felborulna a kormánykoalíció, ha nem sikerülne megállapodni, és Angela Merkelnek Németország nevében tartózkodnia kellene az Európai Tanácsban. Mint mondta, az utóbbi hónapokban számos alkalommal előfordult, hogy egy EU-s kérdésben nem jutottak megegyezésre, és ezért Németország tartózkodott.


Hasonló cikkek