Erdei fülesbaglyok ülnek Kiskunfélegyháza utcáin

Avatar

Bács-Kiskunban bárki csatlakozhat a fülesbaglyok számlálásához, Kiskunfélegyházán több helyen is felfedezhetőek az erdei fülesbaglyok.

Rendszeresen pihennek a Majsai úti lakótelep fáin, vagy a főutca és a Hunyadi utca kereszteződésében lévő épület udvarán. Aki szeretné látni őket, most egy kellemes séta közben megteheti. Aki pedig kedvet érez, az csatlakozhat az erdei fülesbaglyok telelőhelyei­nek országos felméréséhez, ami péntektől hétfőig tart. Az országosan összehangolt, egy időben végzett szinkronszámlálás idén január 29-től február 1-ig tart.

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható.

Szakemberek szerint a baglyok jelenléte gazdasági, környezet- és természetvédelmi, humán-egészségvédelmi szempontból is rendkívül hasznos, ezért védelmük az ország egész lakosságának érdeke. Egy-egy erdei fülesbagoly naponta átlagosan 2,5 egér- vagy mezei­pocok-méretű zsákmányállatot, a kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérések alapján biztosan Magyarországon tartózkodó mintegy 16.000 bagoly legalább 4 millió 20 ezer 500 példány mezőgazdasági kárt okozó rágcsálót pusztít el egy télen.

Forrás: baon.hu

Juhász Márta

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 


Hasonló cikkek