Erdélyben ráförmedtek, mert magyarul beszélt az idős bácsi

Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat levélben fordult a Lidl áruházlánc vezetőségéhez, miután a sepsiszentgyörgyi kirendeltség egyik román ajkú alkalmazottja arra szólított fel egy idős vásárlót, hogy beszéljen románul.

A 70. életévét javában betöltő idős férfi fizetéskor nem látta a kasszagépen megjelenő összeget, ezért magyarul kérte a pénztárostól, hogy mondja azt meg. A sepsiszentgyörgyi Lidl alkalmazottja ráförmedt a vásárlóra: Romániában él! Meg kell tanulni az állam nyelvét! („Trăiți în România! Trebuie învățată limba statului!”) A diszkriminatív viselkedés nem megengedhető egy többségében magyarok lakta városban, nincs helye az etnikai megkülönböztetésnek, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat évek óta küzd a hasonló esetek visszaszorításáért. Ez a magatartás és megnyilvánulás sérti a magyarok esélyegyenlőségét, az idős férfit nyilvánosan megalázták.

„Felháborító, hogy ilyesmi megtörténhet a sepsiszentgyörgyi Lidlben, határozottan felszólítjuk az áruház vezetőségét, hogy azonnal vizsgálja ki az esetet és megfelelő szankcióban részesítse azt a pénztárost, aki méltóságában bántott meg egy idős embert, másrészt a helyi magyarságot sértette meg azzal, hogy nem tartotta tiszteletben a magyar nyelvet” – emelte ki Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója.

Forrás: itthon.transindex.ro

 


Hasonló cikkek