Erdélyi Béla alkotásai most is elvarázsolták az ungváriakat

Születésének 130. évfordulója alkalmából reprezentatív kiállítás nyílt Erdélyi Béla alkotásaiból a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban. 


Az ünnepélyes megnyitón, melyen többek között részt vett Olekszij Petrov, a megyei tanács elnöke, Igor Sinkarjuk, a megyei állami közigazgatás elnökhelyettese, a kárpátaljai köz- és művészeti élet képviselői, a festő munkásságát Erfán Ferenc, a múzeum igazgatója, Volodimir Mikita képzőművész, Vaszil Huszti író méltatta.

A tárlaton a magyar festészet kiemelkedő alakjának mintegy 100 munkáját tekinthetik meg az érdeklődők.

Erdélyi Béla 1891. május 25.-én született Kelemenfalván. 1911-ben a budapesti Képzőművészeti Akadémia növendéke lett, ahol rajztanári képesítést kapott. Kárpátaljára visszatérve rajzot oktat a munkácsi tanítóképzőben, később itt évekig az igazgatói tisztséget is betölti. Ezt követően végiglátogatja Európa képtárait és művésztelepeit. Munkácsról az ungvári tanítóképzőbe került tanárnak. Boksay Józseffel ekkor alakítják meg a művészeti szabad iskolát.

Munkásságukról a korabeli magyar és cseh sajtó egyaránt pozitív kritikákat írt. Az itteni sikerek ösztönzésére újra nyugatra indult, hogy ott érvényesítse művészetét. Hat évet élt Párizsban, 1938-ban, innen visszatérve véglegesen Ungváron telepedett le. Kárpátalja Magyarországhoz való visszacsatolása lehetővé tette, hogy anyaországi művészek működjenek Kárpátalján, és ezzel egy időben kárpátaljai képzőművészek az országos tárlatokon együtt szerepeltek Szőnyi Istvánnal, Aba-Novák Vilmossal, Bernáth Auréllal és Molnár C. Pállal.

Az ungvári Képzőművészeti Főiskolában 1946. október 15-én indult meg a tanítás, Erdélyin és Boksayn kívül, még Endrédy György kap itt vezető szerepet.

A háború utáni évben megrendezett őszi tárlat még egészen szabad szellemben folyt, de a későbbi években egyre gyakrabban kerül összeütközésbe feletteseivel, végül, 1949-ben felmentették az akkor már csak iparművészeti szakiskola igazgatói székéből, hamarosan állását is elveszítette.

1955 szeptember 19.-én, 64 éves korában halt meg Ungváron.

(Forrás: Wikipédia)

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek