Erdélynek kell megfizetnie Bukarest csődös gazdaságpolitikáját

Külföldi hitelekből finanszírozza a román balliberális kormány csődös gazdaságpolitikáját, a felelőtlen gazdasági stratégia miatt keletkezett állami költségvetési hiányt pedig majd Erdélynek kell megfizetnie – figyelmeztetett az Erdélyi Magyar Néppárt.

Idén már második alkalommal vett fel külföldről hitelt a román állam, amelynek összege meghaladja az 1,4 milliárd eurót. Ennek a visszafizetési futamideje 12 év, emellett pedig egy másik, 600 millió euró értékű kölcsönért is folyamodott a pénzügyminisztérium, szintén külföldi finanszírozóktól, amelynek a visszafizetési futamideje 30 év lesz.

Ehhez még hozzáadódik az a 3 milliárd eurós hitel, amelyet idén államkötvények formájában 30 éves illetve 15 éves futamidőre vet fel a PSD-kormány. Az államháztartási hiány finanszírozására idén felvett külföldi hitelek összértéke már eléri az 5 milliárd eurót.

Ezt a helyzetet súlyosbítja az is, hogy az múlt évben a román állam két alkalommal már felvett külföldi hitelt, melynek az euróban számított értéke elérte a 3,75 milliárd eurót, illetve a dollárban felvett kölcsön összege 1,2 milliárd dollárt. A belföldi pénzpiacról finanszírozott kölcsönökkel az elmúlt 6 hónapban további 24,4 milliárd lej, míg júniusban 7,07 milliárd lej hitellel terhelte meg tehát a polgárokat a PSD kormányzás.

A Szociáldemokrata Párt felelőtlen költekezése, csődös gazdaságpolitikája miatt az ország, ezen belül pedig a Partiumban és az Erdélyben élő magyarság önhibáján kívül kerülhet adósságcsapdába. A szakszerűtlen túlköltekezés jellemzője, hogy a kölcsönpénz a gazdaságot élénkítő beruházások helyett példának okáért a különböző képviselői, titkosszolgálati, katonai, bírósági és polgármesteri különjuttatások és luxusnyugdíjak fedezésére szolgál. Ezzel párhuzamosan a ésszerűtlenül fejlesztett, vagy inkább elhanyagolt infrastruktúra a külföldi befektetőket is elriasztja, a kölcsönökkel kozmetikázott államháztartási hiányt pedig a megyei szinten beszedett adók, illetékek és a vállalkozókat érintő agresszív pénzügyi ellenőrzések, pénzbüntetések formájában a kis és középvállalkozóknak, az adófizetőknek kell fedezniük.

Tovább folytatódik tehát a száz éves Románia Erdélyt kizsákmányoló gyakorlata, hiszen a felvett kölcsönök visszafizetése elsősorban azon régiókra hárul, ahol jelentős a külföldi befektetések értéke, alacsony a munkanélküliség, magas a foglalkoztatottak aránya és európai szintű az adófizetési morál.

Egyedüli megoldást a PSD-kormány azonnali távozása jelenthet, mely után elkerülhetetlen Románia közigazgatási és fiskális decentralizációja.

Kérdés, hogy az ellenzék erőiben van-e erre megfelelő bölcsesség és elszántság – áll az Erdélyi Magyar Néppárt közleményében.

Külhoni Magyar Sajtószolgálat


Hasonló cikkek