Erdogan pártja vesztett a nagyvárosokban

Visszaszorult a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a törökországi helyhatósági választásokon.

Recep Tayyip Erdogan elnök pártja elvesztette Ankara irányítását és Isztambul is az ellenzéké lehet. A fő ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt (CHP) bejelentette, hogy jelöltje Isztambulban is győzött. A hivatalos eredményre azonban még várni kell, a verseny nagyon szoros, kevesebb mint egytized százalék a különbség a kormánypárt jelöltje, Binali Yildirim és a CHP-s Ekrem Imamoglu között.

A két legnagyobb török várost csaknem 2 évtizede Erdogan pártja irányította.

Az AK pártra szavaztam, remélem, minden jól megy majd az országnak” – mondta egy isztambuli nő, aki Erdogan híve. „Az AK pártra voksoltam a lányom jövője érdekében”- tette hozzá egy férfi. Egy másik szavazó pedig arról beszélt, hogy azért szavazott a kormánypártra, mert Erdogan békét és boldogságot hozott az országnak. A helyhatósági választások azonban azt mutatják, hogy a gazdasági nehézségek miatt sokan a kormánypártot okolják.

Naci Ozel 15 éve pincérként dolgozik egy isztambuli kávéházban. Azt mondja, a magas infláció keményen sújtja a családját. “Természetesen rosszul érzem magam ettől. Mindenki jól akar élni, de a gazdasági helyzet miatt nem tudjuk ezt elérni.„ Miután befejezte a munkáját, Ozel úr is elment szavazni. Nem titkolja, hogy a Köztársasági Néppártra adja szavazatát azért, mert az államfő pártja rosszul kezeli a gazdasági gondokat.

A török valuta 30 százalékot vesztett értékéből tavaly a dollárral szemben, miután Erdogan a szíriai kurdok ügye miatt diplomáciai válságba került az Egyesült Államokkal. Az infláció 20 százalék körüli, nő a munkanélküliség.

Erdogan elnök érezte a nyomást, ezért kulcsfontosságúnak nevezte a helyhatósági választást. Az ellenzéket azzal vádolta, hogy támogatja a terrorizmust.

Helyi újságírók Isztambulban létrehoztak egy médiaközpontot, hogy nyomon kövessék az esetleges szavazási szabálytalanságokat. Az ellenzék bírálta az állami hírügynökséget, azt állítva, hogy nem megfelelően közölte az eredményeket.

A szavazók most arra kíváncsiak, hogy a török kormány meghallotta-e üzenetüket.

Forrás: Euronews


Hasonló cikkek