Erdővarázs – Varázslatos erdők Budapesten

Budapestre, a Szabadság térre költöztek két napra a magyarországi erdők. Pénteken és szombaton interaktív programok, kiállítások is várták az érdeklődőket az Erdővarázs című ingyenes családi napon.

Most először rendeztek Budapest belvárosában ehhez hasonló interaktív eseményt, ahol erdész szakemberek és erdészeti iskolák mintegy 11 sátorban interaktív foglalkozásokon mutatták be az erdő varázslatos világát az érdeklődők számára. Az „Örökerdő” sátorban a fenntartható erdőgazdálkodásról, az Erdei kincsestárban a magyar erdők értékeiről volt szó elsősorban. Természetesen a „Fától z-ig – a fa, mint megújuló nyersanyag” is téma volt.

erdész leszek sátor  - erdővarázs

Hasznos tudnivalók az erdők világáról – kicsik és nagyok számára

Minden tematikus sátorban két-két erdőgazdaság mutatkozott be és igyekezett felhívni az odalátogató családok figyelmét az erdők sokszínűségére és az ország természeti környezetére.  A gyerekeket olyan foglalkozásokkal és bemutatókkal várták, amelyek az erdészeti erdei iskolák pedagógiai programján alapulnak és az erdészeti tevékenységek egy-egy fontos területéhez kötődnek.

A látogatók megismerhették többek közt a fenntartható erdőgazdálkodást, a bakancsos, a kerékpáros, a vízi és a lovas turizmust kiszolgáló erdészeti közjóléti létesítményeket, de új kirándulási lehetőségekről is tudomást szerezhettek. Az eseményen az erdei vasutak és erdészeti erdei iskolák mindennapjait, az egész erdei életközösséget védelmező erdész munkáját, valamint a munkát adó állami erdőgazdaságok értékteremtő szerepét is bemutatták.

Szórakozás is volt – természetesen

A rendezvény ideje alatt ingyenes kerékpáros erdei akadálypálya, ugrálóvár, népi játszótér, erdei étel és italkóstoló is várta az érdeklődőket, nagy érdeklődést váltott ki a gyerekek – különösen a fiúk – körében az erdei Gépbemutató és Erdőtűz Kalandpálya. Színpadi előadások is voltak: a Kaláka, a Kiskalász zenekar, Berecz András mesemondó és Orosz Zoltán harmonikaművész szórakoztatta a közönséget. A Kaposvári Roxínház színészcsapata a Dzsungel könyve, a Vuk és a Made in Hungária előadásokból adott elő részleteket.

igazigemenc001

Hazánknak jelenleg közel húsz százalékát fedi erdő, ám arborétumok és botanikus kertek sokasága is kellemes, egészséges időtöltést kínál. Ez utóbbiak növénytani ismereteink bővítésére is alkalmasak, de ami még fontosabb: segíthetnek korán megalapozni gyermekeink természethez való kötődését.

A következő hetek során néhány ismertebb magyarországi botanikus kertbe látogatunk el. Tartsanak velünk!

Tihanyi-Konda Szilvia

 

Képek forrásai:

http://hazaivadasz.hu, http://static.regon.hu

 


Hasonló cikkek