Eredményes a távoktatás hazánkban: beépítenék a tanrendbe

A magyar egyetemek ősztől normál oktatási rendre készülnek. A karanténidőszak alatti távoktatást többen pozitívan értékelték, és jelezték, egyes elemeit érdemes lesz megtartani, de a rendkívüli szemeszter sikerességét a vizsgákon elért eredményeken lehet majd lemérni – írja a hvg.

Hazardírozás és fantáziálás lenne bármit is mondanom őszre – mondta Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora a arra a kérdésre, hogy milyen tanrenddel készülnek az őszi szemeszterre a felsőoktatási intézmények.

Az elnök szerint ugyanis nem ez a következő lépés: az egyetemek a jelenlegi vizsgaidőszakot, a záróvizsgákat, diplomavédéseket igyekeznek minél biztonságosabban megszervezni, ami sikerül is, de sok tennivaló van még. Folyamatosan figyelik, hogy a korlátozó intézkedések enyhítésével hogyan alakulnak a járványügyi adatok. Az egyetemek március 12-én zártak be, majd álltak át távoktatásra, a korlátozások feloldásával fogadhatnak újra diákokat.

A Semmelweis Egyetem már a héten eltörölte az intézménylátogatási tilalmat valamennyi végzős hallgatója számára, a jövő héttől pedig – részben vagy egészben – minden olyan évfolyam előtt is megnyílik az egyetem, ahol van gyakorlat.

„Az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás és gyakorlati vizsgák nélkül, ezért az egyetem rugalmasan meghosszabbította a gyakorlat teljesítésének és a gyakorlati vizsgák zárásának lehetőségét, és mindent megtesz azért, hogy a hallgatók le tudják zárni a megkezdett képzési évet, a végzősök pedig megszerezhessék diplomájukat” – írta az egyetem sajtóosztálya.

Hasonlóan cselekszik több intézmény is: Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája sajtófőnöke szerint a hozzájuk érkező jelzések alapján Debrecenben, Pécsen, Szegeden és Budapesten is arra készülnek, hogy a nyáron – leginkább az első hetekben – bepótolják a gyakorlati képzéseket, ezért több helyen csúszni is fog a vizsgaidőszak.

A vizsgák nagy részét továbbra is online bonyolítják a Szent István Egyetemen, bár Palkovics László rektor a héten már megnyitotta a kapukat azoknak a PhD- vagy Stipendium Hungaricum-ösztöndíjas hallgatóknak, akiknek kutatásaik, tanulmányaik folytatásához ez elengedhetetlen.

Itt fizikai részvétellel fogják megtartani a záróvizsgákat és a diplomavédéseket is, a megfelelő rendszabályok betartásával. A rektor szerint ezeket is meg tudták volna oldani online, de az oktatók a legtöbb végzős esetében ragaszkodtak a fizikai jelenléthez, amit a hallgatók is támogattak. A végzősökön kívül mindenki más online fogja lezárni ezt a félévet.

Józsa János szerint amíg egy klasszikus, élő előadás inkább színházszerű szituáció, az online rendszerrel a hallgató részvételre, bekapcsolódásra, önálló gondolkodásra és a dolgok követésére kényszerül.

„Adott esetben kimutatható, hogy ez nagyobb intenzitású tudásátadást eredményez, mint a hagyományos módszerek” – mondta Józsa János.

Épp ezért a Magyar Rektori Konferencia ezért komolyan foglalkozik azzal, hogy a távoktatás ne maradjon kampányjellegű, hanem az oktatás szerves részévé váljon.

Ennek érdekében arra készülnek, hogy akár több szakmai konferenciát is szerveznek, ahol az oktatók, az oktatástudomány képviselői és a hallgatók tapasztalatait összegzik. Ezek alapján az elnök szerint ki lehet dolgozni egy nemzeti léptékű stratégiai tervet.

Címlapi kép: Pexels


Hasonló cikkek