Érkezik a V4-es kerékpárverseny Nyíregyházára

A májusi Háztömbkörüli verseny után most július 20-án és 21-én Magyarország legrangosabb egynapos kerékpáros versenyének, a „V4 Special Se­riesnek” ad otthont a szabolcsi megyeszékhely. 

23 külföldi klub, 150 profi kerékpáros, 18 fős bírói csapat, és több mint másfél kilométer hosszú, többek között rendőri biztosításból, operatőrökből, riporterekből, újságírókból, orvosokból és szakmai stábból álló konvoj. A számok is mutatják, ilyen mezőny még soha nem érkezett Nyíregyházára.

Vannak, akik a munkába vagy iskolába járás eszközének használják a kerékpárt, míg mások a tökéletes edzésformát látják a biciklizésben, esetleg kikapcsolódás miatt választják, de ott vannak a profik is, akik már bizony fizetést is kapnak azért, mert tekernek – méghozzá nem is akármennyit: évente hozzávetőlegesen 45 ezer kilométert. Naponta minimum 6-7 órát edzenek, és hetente 3-szor, 4-szer versenyeznek 170–180 kilométeres távokon. Közben persze olimpiai és világbajnoki kvalifikációs pontokat szereznek. Ők érkeznek most Nyíregyházára (is), hogy a legjobbak között tekerve és a célba érve, jövőre akár a XXXII. tokiói nyári olimpiai játékon láthassuk őket a televíziók képernyője előtt.

Már hat éve

A V4 kerékpárverseny története 2013-ig nyúlik vissza, amikor megrendezték az első ilyen megmérettetést. A 300 fős mezőny akkor Budapestről, a WestEnd City Center tetőteraszáról indult, és a leggyorsabbak másnap délben értek célba Krakkó városának főterén. Azóta minden évben megrendezik, tavaly pedig a verseny ötödik évfordulója alkalmából elindítottak egy külön sorozatot, Visegrad 4 Special Series néven. Ez érinti jövő héten kétszer is Nyíregyházát.

Forrás: Nyíregyházi Napló


Hasonló cikkek