Érkezik az Anna Karenina musical Miskolcra

Kocsák Tibor és Miklós Tibor Anna Karenina című musical-operáját mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház 2022. április 7-én.

Irodalmi és zenei csemege egyszerre a Lev Tolsztoj-regényből készült darab, azonban a mostani produkciónak két különlegessége is van. Egyik, hogy a Miskolci Nemzeti Színházban eddig még nem volt repertoáron Kocsák-mű, a másik pedig, hogy a teátrum énekkari művészei vitték színre a csütörtökön bemutatásra kerülő előadást.

Vronszkij és Anna (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Az Anna Karenina eredetileg nem volt műsorra tűzve az idei évad meghirdetésekor. Kriston Milán énekkari művész régóta szerette volna színpadra állítani, ami végül sikerült. Egyeztetve a zeneszerzővel a Kamaraszínházban nem a teljes musical lesz látható, hanem a belőle készült kétrészes – felvonásonként 45 perces – keresztmetszet. Ez azonban ne tévesszen meg senkit! Különleges színházi élményben lesz részük azoknak, akik megnézik az előadást.

Hétfőn, a fotós főpróbán a sajtó képviselőinek már lehetőségük volt megtekinteni a készülő darabot. Koncertként lett meghirdetve a produkció, de a közönség sokkal többet kap egy hangversenynél. A szereplők korhű jelmezekben lépnek színpadra, látványos vetítés segít megteremteni az atmoszférát, Kocsis Andrea és Lukács Ádám koreográfiáinak köszönhetően pedig mindig történik valami, állandó „mozgásban” van a színpad. Izgalmas látni, ahogyan az énekkari művészeket elkapja a cselekmény sodrása, a zene lendülete, és nem csupán eléneklik a szerepüket, hanem maguk is színészekké válnak.

Tolsztoj alapműve egy lángoló, de a társadalom szemében törvénytelen szerelem képét tárja elénk. A férjes asszony, Anna Karenina és egy vonzó katonatiszt, Alekszej Vronszkij drámai és viharos szerelmi történetén keresztül betekintést nyerünk a 19. századi orosz társadalom viszonyaiba, a korabeli arisztokrácia csillogó luxusába, megkövült életfelfogásába.

Kitty és Levin esküvője (Fotó: Gálos Mihály Samu/ Miskolci Nemzeti Színház)

Anna, a szokásoknak megfelelően fiatalon és szerelem nélkül ment férjhez a nála húsz évvel idősebb Kareninhez. Férje, ahogy Anna is gondolja róla, derék ember, aki a maga szintjén jelentős személyiség is. Közös gyermeküket együtt nevelik. Fordulatot az a bál hoz, ahol Anna megismerkedik Vronszkijjal, és szenvedélyes szerelemre lobban a vonzó tiszt iránt. Kapcsolatuk persze óriási botrányt kavar az őket körülvevő konvencionális társadalmi közegben. A hősnő kitaszítottá válik, és elkerülhetetlenül sodródni kezd a tragikus végkifejlet felé. Amikor teherbe esik, úgy dönt, hogy Vronszkijjal szeretné leélni az életét, ezért elhagyja Karenint. Hiába telnek el hónapok, a házasságtörő asszonyt tette miatt mindenki elítéli – senkinek sem tetszik, hogy férjét és gyermekét képes volt elhagyni. Miután Karenin nem hajlandó elválni, Vronszkijjal pedig érzelmileg távolodnak egymástól, Annában felmerül a kétség: a jóképű tiszt talán már egy másik nőt szeret. Elkeseredettségében Anna a vonat elé ugrik és meghal.

Tolsztoj remekművéből Kocsák Tibor zeneszerző és Miklós Tibor szövegíró készített musical-operát, melynek ősbemutatójára 1994-ben a Rock Színház előadásában került sor.

Karenin és Lídia (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A miskolci produkció közreműködői: Zamatóczky Florianna (Anna Karenina), Kolozsi Balázs (Karenin), Kriston Milán (Vronszkij), Lakai Róbert (Levin), Gelle Anikó (Kitty), Bárány Zsombor (Sztyíva), Hasas Beatrix (Lídia), Vajda Éva (Dolly), Demeter Sándor (Pópa).

Összeállította és rendezőként egységbe fogta: Kriston Milán.

Bemutató: 2022. április 7. 19:00 Kamaraszínház

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek