Erős földrengés rázta meg Japán északkeleti részét

Erős, a Richter-skála szerinti 7,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg helyi idő szerint szerdán éjszaka Japán északkeleti partvidékét, a hatóságok szökőárriadót rendeltek el Fukusima és Mijagi prefektúrákra – közölte a NHK japán közszolgálati televízió.

    Beszámolók szerint nagyon sok épület megrázkódott, egyelőre azonban nem tudni, hogy a hosszan tartó rengés okozott-e további károkat a fukusimai atomerőműben. Kisida Fumio japán kormányfő közölte, hogy a kabinet megkezdte a kárfelmérést.

    A meteorológiai szolgálat szerint akár egyméteres árhullám is lehetséges a tengerpartokon. A földrengést a mintegy 300 kilométerre található fővárosban, Tokióban is érezni lehetett.

    A szigetország állami energetikai vállalata (Tepco) szerint nagyjából kétmillió háztartás maradt áram nélkül Fukusimában és Tokióban. A hatóságok mindemellett figyelmeztetést adtak ki Fukusima, Mijagi és Jamagata prefektúrákra, miszerint utórengésekre lehet számítani.

    Japán ugyanezen térségét 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár rongálta meg súlyosan a fukusimai atomerőművet. A szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőműben keletkezett kár és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek