Erős negyedévet zárt az Allianz csoport

A müncheni székhelyű vállalat pénteken nyilvánosságra hozott gyorsjelentésében közölte, hogy teljes díjbevétele a második negyedévben 34,3 milliárd eurót tett ki, ami 10,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 30,9 milliárd eurót.

A vállalat működési eredménye 29,4 százalékkal, 3 milliárd 319 millió euróra emelkedett, míg adózott eredménye 45,6 százalékkal, 2,35 milliárd euróra kúszott fel.

A részvényesekre jutó nyereség 45,7 százalékkal, 2,22 milliárd euróra nőtt, az egy részvényre jutó nyereség higított értéke pedig 5,22 euróra ugrott az egy évvel korábbi 3,68 euróról. Elemzők valamivel kisebb, 2,055 milliárd eurós nyereségre számítottak.

Az idei első fél évben az Allianz bevételei 3,1 százalékkal, 75,7 milliárd euróra, működési eredménye 36,7 százalékkal, 6,65 milliárd euróra, nyeresége pedig 62,5 százalékkal, 5,04 milliárd euróra emelkedett.

Az éves szintre kivetített sajáttőke-arányos megtérülés (RoE) 15,6 százalék volt az első fél évben, míg tavaly 11,4 százalékot tett ki. A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 206 százalékon állt június végén, ami 4 százalékponttal alacsonyabb a március végén kimutatott 210 százaléknál.

A menedzsment derűlátóbban ítéli meg a kilátásokat, így javította a működési nyereségre vonatkozó idei előrejelzését, immár arra számít, hogy az üzemi eredmény a 11 és 13 milliárd euró közötti sáv felső felében lesz majd.

Az Allianz kiválóan kezdte az idei évet, a csoport valamennyi üzleti szegmensében erős teljesítményt ért el. A második negyedévben diverzifikált üzleti portfóliójának köszönhetően az Allianz jól profitált a világgazdaság fellendüléséből, mindhárom üzletága jól növekedett. A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág rugalmasan reagált a jelentős természeti katasztrófákra, nagy volt a kereslet az élet- és egészségbiztosítási termékek iránt, és tovább nőtt a vagyonkezelési üzletág, a kezelt vagyon értéke történelmi csúcsot ért el.

A koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzet miatt az Allianz tavaly visszavonta profitelőrejelzését, és közel egy évtizede először működési eredményének csökkenésével szembesült. Más biztosítókhoz hasonlóan az Allianz azzal szembesült, hogy ügyfelei kártérítési kérelmeket nyújtottak be az üzletmenet megszakadására és az elmaradt eseményekre hivatkozva, miközben a gépjármű- és utasbiztosítások iránti kereslet visszaesett. Tavaly az Allianz 140,5 milliárd euró teljes díjbevételt és 10,75 milliárd euró működési eredményt ért el, ami 1,3, illetve 9,3 százalékkal kevesebb a 2019-es értékeknél. Az adózott nyereség 14,1 százalékkal, 7,13 milliárd euróra mérséklődött.

A normalizálódás újabb jeleként az Allianz csütörtökön bejelentette, hogy az év végéig 750 millió euró értékben vásárolna vissza saját részvényeket. Tavaly félúton lemondtak egy visszavásárlást a koronavírus-válság miatt.

A csoport 2017 óta összesen 8,25 milliárd euró értékben hajtott végre több nagy sajátrészvény-visszavásárlási programot.

Az Allianz-részvények 2,05 százalékos pluszban, 197,48 eurón forogtak a frankfurti tőzsdén péntek délután egy órakor. Az elmúlt 52 hét alatt 148,60 és 223,50 euró között mozgott az árfolyam, amelynek jelenlegi szintje több mint 7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Üzlet | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek