Erősen kezdte az évet az MKB csoport

Erős évkezdetről tanúskodnak az MKB csoport gazdasági számai, a korrigált konszolidált adózás utáni eredmény az első negyedévben elérte a 28,9 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 7,9 milliárd forinttal – mondta Ginzer Ildikó üzleti és általános vezérigazgató-helyettes nemzetközi telefonkonferencián, szerdán Budapesten.

Kiemelte: a csoport mérlegfőösszege január-márciusban 2889 milliárd forintra nőtt, ami 7,7 százalékkal magasabb az előző negyedévhez képest.

A pénzintézet tőkehelyzete stabil, a bank saját tőkéje elérte a 226 milliárd forintot az első negyedév végére – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes. Ez csaknem 8 százalékos növekedést jelent 2020 utolsó negyedévéhez képest a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapjára szerdán feltöltött jelentés alapján.

A beszámoló szerint a banknál a betétek január-márciusban 1839 milliárd forinton álltak kumuláltan. Ez éves alapon több mint 40 százalékos növekedést jelent, negyedéves alapon viszont 2,5 százalékos csökkenésnek felel meg.

Az ügyfélhitelek bruttó 1148 milliárd forintot tettek ki kumuláltan az első negyedévben; az előző év azonos időszakához mérten csaknem 13 százalékkal növekedtek, az utolsó negyedévhez képest viszont 2 százalékkal csökkentek.

A csoport részesedése a kormányzati és nemzeti banki programokban – NHP Hajrá!, MFB, EXIM és a Széchenyi Kártya – az új hitelkihelyezések tekintetében a piaci súlya felett alakult – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó.

A vezérigazgató-helyettes a konferencián arra is kitért, hogy a bank felkészült a moratórium két lépcsőben – egyrészt augusztus végéig, másrészt 2022 júniusáig – történő meghosszabbítására, ugyanakkor jelezte, hogy az intézkedés részletei még nem egyértelműek.

A moratóriumban a banknál az ügyfelek 61 százaléka vett részt az első negyedévben – olvasható a jelentésben.

Az MKB csoport papírjaival a BÉT-en a standard kategóriában kereskednek. A pénzintézetnél az idei első negyedév volt az első teljes negyedév, amikor már a Magyar Bankholding tagjaként működött.

Üzlet | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek