Erősödött a kínai gazdaság növekedése az első negyedévben

A kínai gazdaság növekedése éves bázison számítva 4,8 százalékos ütemre erősödött az idei első negyedévben, az ország egyes részeit sújtó, a koronavírus első megjelenése óta kialakult, legsúlyosabb járványhullám, valamint a nemzetközi helyzetből fakadó bizonytalanságok közepette.

A kínai bruttó hazai termék (GDP) éves növekedési üteme meghaladta az elemzők által jósolt 4,4 százalékot, és javulást mutatott a tavalyi utolsó negyedévben regisztrált, 4,0 százalékhoz képest. A növekedés üteme azonban még így is a második leggyengébb volt az elmúlt hét negyedévet tekintve, és a harmadik leggyengébb azóta, hogy a kínai gazdaság elkezdett helyreállni a járvány első megjelenését követő zsugorodásból. 2020 első negyedévében a járvány következtében a kínai gazdaság 6,8 százalékkal esett vissza. Kína a világ jelentősebb gazdaságai közül mindazonáltal végül egyedüliként tudott gazdasági növekedést elérni 2020-ban.

Negyedéves összevetésben a kínai GDP 1,3 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévhez képest. Ez az eredmény erősebb volt az elemzők által várt 0,6 százalékosnál, ám a növekedés ütemének lassulását jelezte az október-decemberi, 1,6 százalékhoz viszonyítva.

A statisztikai hivatal közleményében rámutatott: az első negyedévben Kína különféle próbatételekkel került szembe, hiszen a nemzetközi környezet bonyolultabbá és komorabbá vált, miközben belföldön a járvány újabb hulláma bontakozott ki.

Kína az idei évre 5,5 százalékos gazdasági növekedést tűzött ki, ám e cél elérésében az ország számos kihívással áll szemben.

A South China Morning Post (SCMP) internetes kiadásában egy vasárnap megjelent cikkben szakértőkre hivatkozva arról írt, hogy Sanghaj a legújabb járványhullám miatti, elhúzódó lezárása akár 2,5-3 százalékkal is lehúzhatja a kínai GDP-t. Kínai, hongkongi és amerikai egyetemek közgazdászai teherjárműforgalmi adatok alapján készítettek egy modellt, és ezt felhasználva számolták ki, milyen hatással lenne a kínai gazdaságra az ország fontos gazdasági és pénzügyi központjának számító város egy hónapon át tartó lezárása. A számítások csak Sanghaj lezárását vették figyelembe, így a szakértők arra figyelmeztettek, a gazdasági hatás még nagyobb lehet, amennyiben az intézkedések Kína más városait is érintik.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek