Érték a környezetünk! Zöld Kukkónia Konferencia Dunaszerdahelyen

A Zöld Kukkónia Konferenciát, a dunaszerdahelyi MOL Arénában Világi Oszkár nyitotta meg.

Petra Slezáková, a Zero Waste Slovakia kezdeményezés képviselője a hulladékmentes, azaz a felelősségteljes és környezetbarát mindennapokról beszélt a középiskolásoknak délelőtt, valamint Paxián Erik hivatásos kertész a permakultúra nevű alternatív mezőgazdasági folyamatot mutatta be. A diákok oktatójátékon, valamint a virtuális realitásban játszódó hulladékszelektáló versenyen is részt vehettek.

Kora délutáni folytatásban Világi Oszkár beszédében hangsúlyozta, öt évvel ezelőtt indították útjára a Kukkónia projektet azzal a céllal, hogy megőrizzék a csallóközi régió értékeit. „Már érzékelhető a turizmus erősödése a régióban, és ehhez a Kukkónia is hozzájárult. Segítette azt, amit szerettünk volna, hogy egyre több ember tudjon megélni a turizmusból, és hogy egyre több olyan ember érkezzen ide turistaként, aki korábban nem is tudta, hol van a Csallóköz.” – fogalmazott. „Ezt a régiót, vidéket ezért kaptuk az előző generációtól, hogy megőrizzük, ne vegyük el az értékeit. Mi viszont ott tartunk, hogy feléljük ezeket az értékeket, mivel ez a kor ilyen. Nem, nem a kor ilyen, mi vagyunk ilyenek. Én is ugyanolyan vétkes vagyok, mint mindenki más, hisz termelem a hulladékot, de ezen túl akarok lépni.” – jegyezte meg.

Norbert Kurilla (Híd), a környezetvédelmi minisztérium államtitkára mindenekelőtt arról beszélt, hogy ma Szlovákiában a hulladék közel két harmada a szemétlerakatokra kerül, éppen ezért vezették be a lerakatokra vonatkozó illetéket, amely fokozatosan növekszik azon települések számára, ahol a hulladékosztályozás nem javul, ellenben pénzügyileg is motiváltabbá teszik azokat, ahol javul. Emlékeztetett a könnyű igelittáskák fizetőssé tételére is. “2030-ra tíz százalékra kell csökkenteni a szemétlerakatokra szállított hulladék mennyiségét, ami jelenleg Szlovákiában csaknem 60%-ot tesz ki. Jelenleg a szemét mintegy 10%-a kerül hulladékégetőbe, amelyen keresztül áramot vagy hőt termelnek, ugyanakkor ezt az arányt is növelni kellene.”

Továbbá Szlovákia a régióban az első, ahol visszaválthatóvá válnak a jövőben a PET palackok, illetve a fém italdobozok. Az erre vonatkozó törvény már 2020-ban hatályba lép, ám az üzletek teljes hálózatának átállása csak 2022-re várható.

A továbbiakban a szlovén Marinka Vovk a hulladékgazdálkodás sikertörténetéről adott elő, a horvát Stipe Petrina ugyancsak országa hatékony, környezetkímélő és fenntartható megoldásairól beszélt, az IBM képviseletében Veronika Kovalovská a nagyvállalati hulladékcsökkentésről és újrahasznosításról, Milan Chrenko, a Környezetpolitikai Intézet igazgatója pedig az önkormányzatok körforgásos gazdálkodásának támogatásáról adott elő.

Forrás: parameter.sk

Fotók: Cséfalvay Á. András


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek