Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Értékvezérelt életre buzdította a zarándokokat az ünnepi szónok Csíksomlyón

A hagyományoknak megfelelően idén is megtartották a magyarság legnagyobb ünnepét Csíksomlyón

Értékvezérelt, tudatos, keresztény életre buzdította a csíksomlyói hegynyeregben összegyűlt zarándokok százezreit és a szentmisét az élő közvetítés révén távolról követő híveit szombaton a pünkösdszombati fogadalmi búcsú ünnepi szónoka, Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa – adta hírül az MTI kiküldött tudósítója, Baranyi László.

 

Az idei búcsú jelmondatára – Assisi Szent Ferenc “Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!” imarészletére – utalva az erdélyi ferencesek vezetője rámutatott: a fogadalmi búcsú idején a Kis- és Nagysomlyó közti hegynyereg templommá alakul, ahol a zarándokok összesereglett tömege az egyház lüktető élő valóságát mutatja meg.

 

Lovas zarándokok a csíksomlyói búcsút megelőző napon Gyergyószentmiklóson (Fotó: MTI/Veres Nándor)

 

“Az édesanya öröme, ha együtt a család, együtt a nagy család, Szent Fia asztalánál” – állapította meg a szónok. Úgy értékelte: a XXI. század fogyasztói társadalmában élő embernek öntudatra kell ébrednie és megbízható alapokra kell építenie értékrendszerét, olyan értékskála birtoklására van szüksége, amely igazíthatja életét az ember és a közösség.

 

Tudni kell különbséget tenni

 

Ennek érdekében meg kell tanulni különbséget tenni a szükséglet és szenvedély, a kívánság és a sóvárgás között, “nevezzük ezt bölcsességnek” magyarázta Urbán Erik, majd olyan további értékek tiszteletben tartására intette hallgatóit, mint a megbecsülés, a tudatosság, emberséget és testvériség.

 

“A mai világnak szüksége van olyan fegyvertelen prófétákra, akik figyelmeztetnek a háborúk embertelenségére, rámutatva, hogy szükség van a rendbe tett viszonyra Isten és ember, ember és embercsoportok között, olyan harmonikus állapotra, amely az erőszak- és félelemnélküliség jellemez, magában foglalva az ember egészségét, jólétét, és szorongatottságtól való mentességét – nevezzük ezt békének”

 

– sorolta tovább a szónok.

 

Az alapértékek között nevezte meg egy férfi egy nő együtteséből, a szeretet és élet közösségéből álló, a gyermekeket reménynek és kihívásnak tekintő, róluk gondoskodó családot, valamint azt a történelmileg kialakított közösséget, amelyet a közös nyelv, a terület, ezer éves értékek, jellegzetes kultúrában megnyilvánuló sajátosságok táplálnak, és amelyet nemzetnek neveznek.

 

Résztvevők a csíksomlyói búcsú szentmiséjén a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben 2023. május 27-én
(Fotó: MTI/Veres Nándor)

 

“Meg kell tanulnunk, hogy van egy olyan sziklára épült közösség, amelyben mindenkinek helye van, útja a szolgálat, ereje a krisztusi öröm, éltetője a Szentlélek, célja az örökkévalóság: ez az Egyház” – zárta felsorolását a ferences rendfőnök.

A nyolc évszázados szerzetes rend szabályaira utalva arra intette hallgatóit: ne féljenek a “reguláktól”, azok nem korlátok: az egyénen keresztül az egész közösség boldogulását szolgálják, mert “szükség van egy olyan kordára, amely meg és összetart bennünket”.

 

A legfontosabb értékek

 

“Az értékskála nem lehet más, mint a bölcsesség, megbecsülés, a türelem, a tudatosság, az emberség, a testvériség, a béke, a család, a nemzet, az egyház. Szolgálni nem uralkodni, termelni és nem csupán fogyasztani, adni és nem csupán elvárni, csodálni és nem kizsákmányolni, óvni és nem tönkretenni!” – sorolta intelmeit a csíksomlyói búcsú szónoka.

 

Zarándokok a csíksomlyói búcsú szentmiséjén (Fotó:  MTI/Veres Nándor)

 

A Kovács Gergely gyulafehérvári érsek által celebrált szabadtéri szentmise a pápai himnusz, valamint a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget több százezer hívő jelenlétében. A zarándokok között jelen volt Novák Katalin magyar államfő, elődje Áder János volt köztársági elnök, Semjén Zsolt, Magyarország, illetve Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Pünkösdszombati fogadalmi búcsú a csíksomlyói hegynyeregben (Fotó: MTI)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

További cikkek