Észak-Írország kijuthat, a magyaroknak a győzelem érne sokat

magyar-roman-csapat800

A hétfői északír-magyar labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésnek mindkét csapat számára komoly tétje van: a hazaiak győzelmükkel kijutnak a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra, míg a magyarok csak akkor maradnak reálisan versenyben az automatikus részvételt jelentő első két helyért, ha nyernek.

Az éllovas szigetországiak négy ponttal előzik meg a harmadik, pótselejtezős helyen álló magyarokat, azaz sikerükkel behozhatatlan, hétpontos előnyre tehetnek szert két körrel a vége előtt.

Bernd Storck együttese számára azért csak a három pont megszerzése lenne igazán kedvező, mert döntetlennel megmaradna a négypontos különbség a két gárda között, ráadásul a második helyezett románok is növelhetnék hárompontos fórjukat, amennyiben hazai pályán nyernek a tavaly világbajnoki nyolcaddöntős, ugyanakkor jelenleg nyeretlenül sereghajtó görögök ellen. Ennek a forgatókönyvnek a megvalósulásával minimálisra csökkenne annak az esélye, hogy a magyarok az első vagy második helyen végezzenek.

A pontvesztés olyan szempontból is hátrányos lenne, hogy a negyedik finnek két vagy három pontra megközelíthetik a magyarokat, amennyiben – a papírformának megfelelően – hazai pályán legyőzik Feröer-szigetek csapatát, azaz veszélybe kerülne a pótselejtezőt érő pozíció is.

Magyar szempontból a legideálisabb forgatókönyv az lenne, ha a győzelem mellett Románia kikapna Görögországtól, akkor ugyanis a magyar-román duó egyaránt 15 ponttal állna. Ráadásul idegenben szerzett góllal a magyaroknak kedveznének az egymás elleni eredmények – tavaly Bukarestben 1-1-es, Budapesten pénteken 0-0-s döntetlen született -, azaz a selejtezősorozat során először kvalifikációt érő helyen állna a nemzeti együttes.

Eb-selejtező, F csoport, a 8. forduló hétfői programja:
Észak-Írország – MAGYARORSZÁG, Belfast 20.45
Finnország – Feröer-szigetek, Helsinki 20.45
Románia-Görögország, Bukarest 20.45

A csoport állása:
1. Észak-Írország 7 5 1 1 11- 5 16 pont
2. Románia 7 4 3 – 7- 1 15
3. MAGYARORSZÁG 7 3 3 1 5- 3 12
4. Finnország 7 2 1 4 6- 8 7
5. Feröer-szigetek 7 2 – 5 5-11 6
6. Görögország 7 – 2 5 2- 8 2


Hasonló cikkek