Az Észak-Szlovákiai családmodell is állhat a magasabb fertőzöttségi arány mögött

A többi országrészhez képest Észak-Szlovákiában elterjedtebbnek számít, hogy egy család több generációja egy háztartásban él.

Zuzana Krištúfková epidemiológus álláspontja szerint ez is okozhatja azt, hogy az országos COVID-tesztelés eredményei alapján a V4 tagállam Szlovákia északi országrészében magasabb a koronavírus-fertőzöttek aránya, mint a déli országrészben. “Vidéken magasabb a többgenerációs háztartások száma” – mondja a járványügyi szakember. Krištúfková hozzáteszi azt is, hogy a közösségi események, esküvők és ünnepségek is nagy szerepet játszottak a vírós terjedésében.

“Már tudjuk, hogy ha valaki pozitív, de nincsenek tünetei, 10 nap után már nem fertőz, és visszatérhet a minennapokba” – indokolta az epidemiológus azt, miért nem követelnek már negatív PCR-tesztet a tünetmentes fertőzöttektől, csupán tíznapos karantént.

A szakember figyelmeztet: “Nem lesz könnyű megszabadulni a koronavírustól, inkább meg kell tanulnunk vele élni, és elkerülni a megfertőződést. Mivel az influenzajárvány 1918 óta három hullámban érkezik, rajtunk múlik, milyen mértékű lesz egy esetleges 3. hullám.”

Krištúfková a közelgő karácsonyi ünnepekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy érdemes nagyon óvatosnak lenni az ünnepi időszakban. Főleg, mivel az állam valószínűleg később már nem lesz képes ingyenes tesztelést biztosítani.

Forrás: SME, parameter.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek