Esztergom-párkányi hídünnep hídfutással, koszorúzással és folklórfesztivállal

Szombaton ünnepelték az esztergomiak és a párkányiak az újjáépített Mária Valéria híd tizennyolcadik születésnapját. A hídünnep kapcsán került sor a Mária-Valéria hídfutásra, a híd emléktáblájának koszorúzására és a párkányi Kisbojtár gyemek néptáncegyüttes nemzetközi folklórfesztiváljára.

Rengeteg futó, kellemes időjárás, remek hangulat jellemezte a Mária Valéria hídfutás idei évfolyamát. A versenyzők az esztergomi bazilikától indultak és a hídon, majd a Vadas termálfürdőben értek célba. A sorrendben 19. hídfutáson 2800 versenyző teljesítette a közel négy kilométeres távot, a versenyt az esztergomi Deák Zsombor nyerte, aki 11 perc 32 másodperces idővel futott be a célba. A hídfutáson minden évben Kis Ferenc-díjat adományoznak annak a futónak is, aki először éri el a hídon a szlovák-magyar határt.

A díjátadón tombolahúzás keretében számos értékes díjat és ajándékot sorsoltak ki.

A Vinum Ister Granum Regionis borlovagrend a hídünnep kapcsán borlovagokat avatott és megkoszorúzták az újjáépített Mária Valéria híd 2001-es emléktábláját is. A híd 2001-es átadását megelőző évben a Párkány és Esztergom közti kompon körülbelül negyvenezer személyautó és 40 ezer személy kelt át a Dunán, az átadás utáni évben már rögtön mintegy a tízszeresére nőtt a forgalom, 427 ezer személyautó ás 1 millió 927 ezer személy kel át a hídon.

„Verj hidat, ne éket emberek, népek, ég és föld közé.“ – ezt a mottót vésték a Mária Valéria híd emléktáblájára és ebben a szellemben zajlott a koszorúzási ünnepség is.

A hídünnepet a párkányi Kisbojtár nagyszabású nemzetközi folklórfesztiválja tette színesebbé, a műsorban farnadi, ipolyszalkai, nagytarcsai és vágkirályfai csoportok is felléptek.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek