Európa az orosz gáztól való kisebb függésre készül

Csökkentsék Európában az energiafelhasználást már most annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a téli megszorítások – erre szólította fel a lakosságot a francia elnök.

Emmanuel Macron szerint mindenkitől önkéntes erőfeszítésre, „energiajózanságra” van szükség.

 

 

Európában a cél a fogyasztás 10 százalékos csökkentése

 

A francia államfő azt mondta, a kormány célja a jelenlegi fogyasztás 10 százalékos csökkentése, ezért azt ajánlotta, hogy az emberek melegben kevésbé intenzív légkondicionálást használjanak, a téli fűtésszezonban pedig a lakásokban 19 Celsius fok körül legyen az átlaghőmérséklet.

„A cél az, hogy ha nagyon hideg telünk lesz és európai szolidaritásra lesz szükség, akkor is túljussunk rajta a 10%-os megtakarítással” – fogalmazott Macron, aki arról is beszélt, hogy a szolidaritás jegyében Franciaország szükség esetén gázt szállíthat Németországba elektromos áramért cserébe.

 

Korlátozná az orosz gáz árát az Európai Unió

 

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen a közösségi médián keresztül közölte, hogy az EU korlátozni szeretné a csővezetékeken Európába szállított orosz gáz árát. A Bizottság tervezett javaslatainak célja továbbá a villamosenergia-kereslet visszaszorítása, valamint az energiacégektől származó adóbevételek felhasználása a kiszolgáltatott fogyasztók és vállalkozások támogatására.

 

Nem áll le két atomerőmű Németországban

 

Németországban, amely az EU egyik olyan országa, amely a leginkább ki van szolgáltatva az orosz gáznak, elhalasztják a még működő három atomerőműből kettő bezárását – jelentette be Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.

Habeck azt mondta, nagyon magas szintű az ellátásbiztonság, amit az is mutat, hogy Németország energiaexportőr. Ennek ellenére, nem lehet kizárni, hogy télen vészhelyzet keletkezik, ezért elővigyázatosságból csak egy atomerőművet állítanak le az év végén, kettőt tavaszig – az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében – készenléti üzemmódban tartanak.

 

Moszkva valótlanságokat állít a vezeték műszaki állapotáról

 

A Nyugat-Európába gázt szállító Északi Áramlat 1 vezetéket Oroszország lezárta azt állítva, hogy a nyugati szankciók miatt nem tudja befejezni annak karbantartását. A német alkancellár erre úgy reagált, hogy Moszkva valótlanságokat állít a vezeték műszaki állapotáról.

Forrás: euronews.com

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 

 


Hasonló cikkek