Európa újra Amerika szárnyaira számít

Videókonferenciás csúcsot tartottak az európai állam- ás kormányfők, amelybe Joe Biden is bekapcsolódott.

A koronavírus elleni oltás sokkal gyorsabban történne, ha a vakcinagyártó vállalatok betartották volna az Európai Unióval kötött beszerzési keretszerződésekben foglaltakat – jelentette ki csütörtök este Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós tagállamok vezetői által szervezett videócsúcs első napját követő sajtótájékoztatón.

A bizottság elnöke elmondta: a járványügyi helyzet súlyos aggodalomra ad okot Európában, az új fertőzöttek száma folyamatosan nő, főleg a vírusváltozatok terjedése miatt. Hozzátette azonban, hogy a halálozási arány valamelyest csökkent az idősebb, főleg 80 év feletti korosztály beoltottsági arányának növekedése miatt.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a csúcs után arról beszélt: a demokráciák alapvetően fontos értékeit ismét támadások fenyegetik, az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak közösen kell megvédeniük a stabilitást jelentő globális biztonságot, a demokráciát és a jogállamiságot.

Michel az EU-tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozójának első munkanapja utáni sajtótájékoztatóján közölte: a tagállamok vezetői rendhagyó módon megbeszélést folytattak a transzatlanti kapcsolatokról Joe Biden amerikai elnök részvételével.

A felek egyetértettek abban, hogy úgy az Európai Unió, mint az Egyesült Államok minden eddiginél nagyobb felelősséggel tartozik azért, hogy globális stabilitást, jólétet, békét és gyarapodást hagyjanak a jövő generációira – mondta az Európai Tanács elnöke.

Világ tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek