Európában 76 éve ért véget a II. világháború

1945. május 8-án, 76 évvel ezelőtt ért véget a II. világháború Európában a náci Németország kapitulálásával.

76 évvel ezelőtt hivatalos dokumentum készült a náci Németország feltétel nélküli megadásáról, vagyis kapitulációjáról, amely szerint a náci Németország fegyveres erőinek átadása a szövetséges hatalmak részére megtörtént, ezzel pedig hosszú idő után végleg befejeződött a II. világháború Európában.

Az első átadási aktust 1945. május 7-én írták alá Reimsben, majd az akkori Szovjetunió kérésére 1945. május 8-án újból megismételték Berlinben. A Szovjetunióban viszont – az időeltolódás miatt – május 9-én hagyták jóvá a szerződést. Így ott május 9-én ünneplik a győzelem napját.

Visszatekintő a megemlékezésekre

Magyaroszág

„Az Élet szent okokból élni akar
S ha Magyarországra dob ki valakit,
annak százszorta inkább kell akarni…” Ady Endre

Hazánk számára győzelem napja nem csak a német megszállás alóli felszabadulást, de a magyarországi szovjet diktatúra kezdetét is jelentette, jelenti.

Franciaország

Párizsban Emmanuel Macron, francia elnök koszorúzott a Diadalívnél megtartott – a járványhelyzet miatt –, szűk körű megemlékezésen.

Lengyelország

Varsóban a Pilsudski téren álló Ismeretlen Katona Sírja emlékműnél tartották meg a hivatalos állami ünnepséget, helyezték el a főhajtás koszorúját a lengyel kormány, a hadsereg vezérkara, és néhány veterán részvétele mellett.

Csehország

Prágában a Vitkov-hegyen álló Nemzeti Emlékhelyen koszorúztak az állami vezetők. A megemlékezésen részt vett Milos Zeman cseh elnök, a honvédelmi miniszter és a főváros polgármestere.

Ukrajna

Volodimir Zelenszkij videó üzenetben szólt a lakossághoz

Országszerte, összességében tömeges rendbontás nélkül több mint 600 tömegrendezvényre került sor

Németország

Angela Merkel német kancellár szóvivője útján közölte; „véget nem érő, örök kötelesség a nácik áldozataira emlékezni.

Oroszország

Vlagyimir Putyin “A háború annyi elviselhetetlen megpróbáltatást, gyászt és könnyet hozott, hogy lehetetlen elfelejteni. És nincs megbocsátás és nincs mentség azok számára, akik ismét agresszív terveket szőnek”

Moszkvában május 9-én katonai parádéval ünneplik a jeles napot.

 

Világ tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek