Európai elfogatóparancs egy lengyel állampolgár ellen a Zbigniew Ziobro ügyben

A wroclawi kerületi bíróság európai elfogatóparancsot adott ki egy lengyel állampolgár ellen, akit az ügyészség azzal gyanúsít, hogy megrendelte Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter meggyilkolását – közölte a bírósági szóvivő.


A közlemény szerint a nemzetközi körözést már május 22-én kezdeményezték. A gyanúsított az igazságügyi miniszter, valamint néhány más, a dizájnerdrog-kereskedelmet akadályozó személy életére tört – számolt be a szóvivő. Az ügyről nem közölt további részleteket, hivatkozva a folyamatban lévő nyomozásra.

A Rzeczpospolita címoldalán közölt cikk szerint a körözött 28 éves dizájnerdrog-kereskedő, Jan S., 100 ezer zlotyt (7,6 millió forint) ígért Ziobro meggyilkolásáért. A lap értesülései szerint a Jan S. által vezetett, a lengyel nyomozók által 2018 júniusában felszámolt bűnözőcsoport egyik elfogott tagja vallomást tett arról, hogy Jan S. őt bízta meg a gyilkosság elkövetésével.

Amikor a bűnbanda tagjait Lengyelországban letartóztatták, Jan S. Hollandiában járt. Ott dizájnerdrog-kereskedés miatt 2018-ban őrizetbe vették, de később szabadon engedték, és nyoma veszett – írta a Rzeczpospolita.

A lap a bérgyilkos vallomásaira hivatkozva hozzátette: Jan S. azért akarta megsemmisíteni Ziobrót, mert a miniszter annak idején olyan – azóta életbe lépett – törvénymódosításokat jelentett be, melyek a dizájnerdrog-kereskedelem elleni határozottabb fellépést vonnak maguk után.


Hasonló cikkek