Év elejétől még egyszerűbb az ügyintézés

Bővül az elektronikus ügyintézés, egyszerűsödnek az eljárások.

2021.  január 1-től tovább egyszerűsödik az ügyintézés az állampolgárok és a cégek számára – közölte a Miniszterelnökség. A cél, hogy az állampolgárok és a vállalkozások – tekintettel a járványhelyzetre is – online, akár otthonról, minél szélesebb körben tudják az elektronikus szolgáltatásokat igénybe venni. Már csaknem ötszáz olyan ügyintézési téma van, amelyek esetében a kérelmek elektronikus űrlap segítségével nyújthatóak be, így már online lehet például igényelni a csecsemőgondozási vagy a gyermekgondozási díjat is.

Csökkennek az egyéni vállalkozók és a gazdasági társaságok adminisztratív terhei is. Egyszerűsödik a vállalkozások bankszámla nyitása, hiszen 2021-től nem kell külön felkeresni az adóhatóságot, a gazdasági kamarát és a jegyzőt. Az egyéni vállalkozóknak pedig lehetőségük lesz a kamarai nyilvántartásba vétel kérelmét, amit eddig külön a kamaránál kellett megtenni, a NAV-nál az egyéni vállalkozási tevékenység megkezdésének bejelentésével egyidejűleg kezdeményezni.

Egyszerűbbé válik a földhivatali jelzálogjog bejegyzés, megszűnik az építésügyi hatósági engedélyek meghosszabbítására irányuló eljárás. Ezzel az építkezés megkezdésére négy év, a befejezésére további hat év áll majd rendelkezésre.

A közlemény szerint az új szabályozás szemléletváltást is jelent a közigazgatásban, hiszen a büntetés helyett az a célja, hogy önkéntes jogkövető magatartásra ösztönözze az állampolgárokat és a vállalkozásokat. Ennek szellemében, aki közigazgatási szabályszegést egy éven belül első alkalommal követ el, a hatóság a legtöbb esetben csak figyelmeztetést alkalmaz. A közigazgatási bírságot csak mérsékelt összegben szabják ki akkor, ha az ügyféllel szemben e szankciót három éven belül még nem alkalmazta egy hatóság sem. (MTI)

 

Még több gazdasági hír: Gazdaság


Hasonló cikkek