Év végéig minden pedagógusnak ki kell kérnie az erkölcsi bizonyítványt

Már csak néhány napjuk van a pedagógusoknak, hogy kikérjék erkölcsi bizonyítványukat, aki ezt nem teszi meg év végéig, az elveszíti állását.

A teljes erkölcsi bizonyítvány bemutatására kötelezte az oktatási minisztérium az ország összes pedagógiai alkalmazottját – így reagált egy fővárosi pedofil tanár esetére. Az átvilágítási folyamat azonban kérdéseket vet fel.

Körülbelül 90 ezer pedagógiai alkalmazott köteles kérvényezni erkölcsi bizonyítványának kiállítását: ez egy kivonat arról, hogy a múltban elítélték-e bármiért jogerősen vagy sem. Ha kiderül, hogy nem feddhetetlen, automatikusan elveszíti állását, de így jár az is, aki az év végéig nem kérvényezi a dokumentum kiállítását.

Az ősszel életbe lépett törvény reakció annak a pozsonyi tanárnak az esetére, aki egy 11 éves fiút molesztált. Később kiderült, hogy a férfit korábban már elítélték hasonló bűncselekmény miatt, de ő nevet változtatott, a bűnügyi nyilvántartási kivonatból pedig 10 év után automatikusan kitörlődött.

Azok is kötelesek kikérni így az erkölcsi bizonyítványukat, akik a közelmúltban léptek be a munkahelyükre, és akkor bemutatták a bűnügyi nyilvántartási kivonatot. Sőt, az anyasági szabadságon lévőknek is kötelező kitölteni az online kérvényt.

Arra a kérdésre, hogy miért csak a pedagógiai alkalmazottakra vonatkozik az erkölcsi bizonyítvány bemutatása, míg például az egészségügyi dolgozókra vagy az egyházi személyekre nem, a minisztérium nem válaszolt.Forrás: ujszo.com

Fotó: pixabay


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek