Eva Čobejová: Ne nézzük le, hanem inkább kövessük Jana Bittó Cigánikovát!

A héten két sajtótájékoztató is zajlott a terhes nők védelmével kapcsolatban Szlovákiában. Az egyiket Jana Bittó Cigániková (SaS) tartotta, a másikat Anna Záborská (OĽaNO). Két külön világ. Mindkét sajtótájékoztató teljesen más energiát sugárzott.

Az a 4 nő, akik Anna Záborskával együtt álltak a mikrofon előtt, nem nevettek, gyakran lehajtották a fejüket, fáradtnak és frusztráltnak tűntek. A másik sajtótájékoztatót Jana Bittó Cigániková tartotta a terhes nők megsegítésével kapcsolatos törvényjavaslatáról. Az Anna Záborská és a kollégái által beterjesztett törvényjavaslatot nemcsak hogy az egészségügyi bizottság nem fogadta el (a bizottság elnök Cigániková), de még a koalíciós táborban is Cigániková konkurens törvényjavaslata lelt támogatásra. Jana Cigánikovának nemcsak a koalíciós Sme rodinában, Za ľudíban, SaS-ben, hanem még az OĽaNO-ban is sikerült szövetségeseket találnia.

Ezenkívül egy további dolgot is sikerült elérnie: megnyitotta a „nők egészségét védő modern abortusz“, vagyis az abortusztabletta, illetve a gyógyszeres terhességmegszakítás kérdését. Cigániková egyszerűen a pro-choice („választásért”; abortuszpárti) aktivisták ikonjává vált.

A pro-life („életért“; abortuszellenes) tábornak szintén egy fiatal, energikus harcosra lenne szüksége. A kifinomult Anna Záborská szöges ellentéte a vakmerő Cigánikovának.

Akármit is gondolunk Jana Bittó Cigánikováról, egy dologban inspiratív lehet a pro-life tábor számára. Cigániková tudja, hogy a politikai célkitűzéseiért keményen meg kell küzdenie, hogy nem terjeszthet frusztrációt, hogy szövetségeseket kell keresnie, hogy a saját oldalára kell állítania a médiát, és minden lehetőséget meg kell ragadnia arra, hogy vitaműsorokban szerepelhessen. Sőt, azt is tudja, hogy az elkötelezettségének ragályosnak kell lennie. Cigániková folyamatosan építi ki a harcosnő imázsát, harcol a felismerhetőségéért és gyakran a provokációtól sem riad vissza.

A pro-life tábornak kifinomultabb formában hasonló vezetőre lenne szüksége – egy kiemelkedő fiatal politikusnőre, akiből nem a frusztráció, hanem az elszántság, a tűz és az öröm sugárzik, mert fontos szerepet játszhat egy politikai harcban. Akármit is gondolunk Cigánikováról, ebben rendkívül inspiratív lehet.

Forrás: KÖRKÉP.SK

Nyitókép: TASR/Jakub Kotian


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek