Évadnyitó Zorán-koncert Pécsett

Zorán senki máséval össze nem téveszthető orgánuma, az egyedülálló dallamok, valamint az unplugged-hangulat ígérete ismét megtöltötte a pécsi Kodály Központot február 9-én. A több mint 2 órás koncerten világhírű zenészek kísérték a művészt.

P2090022 (002)

Presszer Gábor és Zorán testvére, Sztevanovity Dusán évtizedek óta alkotnak sikeres szerzőpárost. Slágereik ma is egyre szaporodnak: a pécsi koncerten két tavaly bemutatott szerzeményük is helyet kapott. Az „Ez volt a dal”, valamint a „Nincsen kedvem” című dalokról korábban már stúdiófelvétel is készült. Az elhivatott Zorán-rajongók ezeket a dallamokat is együtt éneklik a neves előadóművésszel.

P2090036 (002)

Zorán több mint fél évszázada lép fel közönség előtt. Életműve, változatos repertoárja és életutakat meghatározó dalai még manapság is teltházas koncerteket eredményeznek. Pécsett csaknem 2000 kéz csattant egyszerre, de a jövő heti Aréna-koncertre 11500 nézőt várnak. A mostani unplugged est – mintegy „előfutára” a budapesti nagykoncertnek –, olyan megunhatatlan dalok feldolgozásait vonultatta fel, mint a „Kell ott fenn egy ország”, az „Egészen egyszerű dal”, az „Apám hitte”, vagy a „Kóló”. Ez utóbbi sláger Zorán és Dusán szerb gyökereit idézi. Ugyanakkor felcsendült a Kusturica-filmből ismert balkán népdal, az „Ederlezi” is. Néhány hónappal ezelőtt megjelent Zorán „Elszeretett dalok” című kiadványa. Ez olyan számokat tartalmaz, amelyeket eredetileg nem ő énekelt, de mindig is nagyon szerette volna őket előadni. A mostani hangverseny teret engedett a művésznek ezeknek a melódiáknak a megszólaltatására is. Az est emléket állított a nemrég elhunyt zenésznek, Leonard Cohennek is, akit Zorán nagyon nagyra becsült. A Dusánnak köszönhető magyar szöveggel előadott „Volt egy tánc” című szerzemény méltó megemlékezés volt.

A koncert kuriózuma a különleges hangzás volt. Zorán korábban 24 évvel ezelőtt lépett közönség elé unplugged előadással, majd tavaly márciusban Pécsett. A Malek Miklós és Wolf Péter hangszerelésében elhangzott slágerek előadásában világhírű muzsikusok működtek közre. Orosz Zoltán harmonikaművész, Lantos Zoltán hegedűművész, valamint Horváth Kornél, akit az ütőhangszeresek legszínvonalasabb magazinja a világ legjobb ütősének választott. A legtöbb dalt vonósnégyes kísérte, az előadás végén pedig egy dobegyüttes is megmutathatta magát. A közönség nem a megszokott előadásmódban hallhatta a régóta kedvelt slágereket, és Zorán is új arcát mutatta meg, amikor „a capella” (hangszeres kíséret nélkül), több szólamban adta elő vokalistáival és zenésztársával, Csányi Istvánnal a „Romantika” című dalt.

Zorántól megtudtuk, hogy az Arénában 11 kamerás DVD-felvétel készül, illetve a televízióban is látható lesz majd az unplugged koncert. A zenei anyag feldolgozása érdekében a művész 2 hónapra stúdióba vonul, miközben folytatja idei koncertturnéját is. Zorán az előtte álló, „művészt próbáló” hónapokra szeretettel készül. Nem nehézségként tekint ezekre a feladatokra, hiszen nagyon-nagyon szereti a munkáját, amely egyben a hobbija is, és amelyet saját magának választott.


Hasonló cikkek