Évadot zártak a Miskolci Szimfonikusok

Promenád koncerttel búcsúztak az idei évadtól a Miskolci Szimfonikusok, másnap pedig megtartották az évadzáró társulati ülést, ahol köszöntötték a jubiláló tagokat, és átadták az “Évad Zenésze” címet, ezúttal Kriston Tamás koncertmesternek.

Az eredetileg szabadtérre tervezett két Promenád hangversenyre – a sok eső miatt – most a Nagyszínházban került sor. Erkel, Csajkovszkij, Mendelssohn, Brahms, Johann Strauss művei hangzottak el Gál Tamás vezényletével, a nézőtér pedig mindkét koncerten zsúfolásig megtelt.

 

Évadzáró “Promenád” koncerten Gál Tamás karmester és a Zenekar (Fotó: Kövér Tibor)

 

Szászné Pónuzs Krisztina, ügyvezetőt a színházban kértem egy kis visszatekintésre, összegzésre:

„Ígéretes évadnak néztünk elébe szeptemberben. Úgy gondolom, nagyon jól sikerült, a terveink többségét megvalósítani. Rögtön az évad elején volt egy turnénk Görögországban, Athénban, ami lendületet adott a Zenekarnak. Annyira meg voltak elégedve az együttessel, hogy már megkerestek minket egy új projekttel. A másik külföldi szereplésünk februárban volt Párizsban, aminek szintén lett egy kapcsolódási pontja, ugyanis augusztusban Provence-ba utazunk, a korábbi francia siker nyomán.

 

Nagyon nagy dolog egy zenekar életében, hogy olyat produkál idegen környezetben, ami alapján érdemesnek tartják arra, hogy visszahívják.

 

Egymásra épülő kapcsolatok ezek, hiszen régi együttműködésünk van a Párizsi Konzervatóriummal, és az első évfolyamok egyikének karmestere felkérte a zenekart egy párizsi koncertre, ahol ő vezényel. Az énekeseket mi vittük magunkkal Magyarországról, így a Nyíregyházi Cantemus Kórus, Medgyesi Zoltán és Bakonyi Marcell volt a partnerünk és egy nagyon-nagy sikerű koncertet adtunk a Champs.-Elysées Színházban.

 

A bérletes hangversenyeink jól sikerültek, a jegyeladásaink nagyon szépek alakultak, mindhárom újévi koncertünk teljes teltházzal ment le, az ifjúsági programjaink is nagyon színvonalasak voltak.

 

Két Hangár koncertet adtunk, az Egressy-Erkel Zeneiskolával, illetve a Fráter Gimnáziummal. Minden iskolával nagyon szeretünk együtt dolgozni. Már három éve vannak közös programjaink a Balázs Győző Református Gimnáziummal, ez egy speciális előadássorozat, hiszen művészeti képzős intézményről van szó. Igyekszünk mindig olyan produkciót megálmodni velük, ami az ő teljes palettájukat felvonultatja. A Péter és a farkassal kezdődött, utána következett tavaly a Háryból egy keresztmetszet, idén pedig Ács Gyula művét, a Kis herceg történetét átdolgozva, egy összművészeti (pantomin, tánc, animáció) produkciót hoztunk létre, amit egyszer előadtunk márciusban, majd júniusban az Operafesztiválon is.

 

Egy nemzeti besorolású zenekarnak elsődleges küldetése a klasszikus zenét továbbvinni generációkon át, de kellenek olyan programok is, amik révén meg tudjuk szólítani azokat is, akik nem ülnének be egy hangversenyre.

 

Tavaly merészet gondoltunk, akkor a Hooligansszel volt közös koncertünk. Jól sikerült ötvözni a szimfonikus zenekari hangzást és a rock zenét.

 

Teltház a Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjén (Fotó: Kazda Zoltán)

 

2009-ben adtunk egy nagyszabású koncertet, ami filmzenékre épült, azóta is mindenki vágyakozva gondolt rá, hogy jó lenne egy folytatás. Idén megvalósítottuk Filmfónia 2.0 címmel – nem akartunk más nevet adni neki –, és lett egy második koncertünk, ahol nagy mozislágerek előadására került sor. A zenészek is nagyon szeretik. Egészen más típusú, másfajta játékot igényel, viszont rendkívül nehéz (gondoljunk csak a Keresztapa főcímzenéjébe, vagy a Csillagok háborúja zenéjére!). A Fráter Gimnázium nagykórusa, a Miskolci Balett, Radics Gigi, Kautzky Armand és Werner Gábor kiváló partnereink voltak ezen a koncerten, és velük együtt egy fantasztikus zenei moziélményt hívtunk életre.

 

Az idei évadban 80 fölötti volt a koncertszámunk és 32 ezer fölötti a fizető nézőszám. Azt gondolom, a zenészek is olyan élményeket kaptak, amire szívesen emlékeznek majd.

 

Athénban ugyan októberben jártunk, de még lehetett fürödni a tengerben. Hosszú évadunk volt, június utolsó napjára ki is tolódott az évadzárás. Most elmennek pihenni a zenészek; a franciaországi fellépésünk augusztus 13-án lesz, ami azt jelenti, arra már 7-étől készülni kell. Rövid lesz a pihenés.

 

Promenád koncert a Miskolci Nemzeti Színházban (Fotó: Kövér Tibor)

 

Évek óta hagyományossá vált, hogy Kastély-szerenádot adunk az edelényi L’Huillier Coburg kastélyban; augusztus 25-én lesz egy borkóstolóval egybekötött koncert a kastély udvarán. Szeptember közepén a Kerekdomb Fesztivál nyitókoncertjén muzsikálunk Tállyán, utána aztán beindul a koncertélet. Októberben már gyerekkoncert, és lassanként megkezdjük a bérletes hangversenyeinket is” – zárta szavait Szászné Pónuzs Krisztina.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek