Évértékelőt tartott Miskolc polgármestere

A Művészetek Háza adott otthont annak a rendezvénynek, melyen Kriza Ákos, Miskolc polgármestere értékelte az elmúlt év eredményeit és ismertette a következő esztendő programját.

Beszédében néhány gondolat erejéig kitért a választási eredményekre, majd  a munkahelyteremtés, a turizmus és a közbiztonság terén elért sikerekről beszélt.

Szerencsés volt az indulás, hiszen az adósságkonszolidációnak köszönhetően a borsodi megyeszékhely 36 milliárd forint adósságtól szabadult meg. 2013-ban a kormány Miskolcot kiemelt fejlesztési területté nyilvánította. Az utóbbi három és fél évben 92 milliárd forint fejlesztési forrást hasznosítottak, ami kiegészült még 7 milliárd forintnyi működési támogatással.

A Digitális Közösség Program először Miskolcon indult be és eredményesen zárult: 17 ezer résztvevő kapott ingyenesen számítógépet és informatikai képzést. A városba betelepülő nagy cégek fejlesztései nyomán több mint 4 ezer munkavállaló jutott munkához. Nagy figyelmet fordítottak a közbiztonság fokozására: megnégyszerezték a Miskolci Önkormányzati Rendészet létszámát, több mint 100 lakásból költöztették ki a „fészekrakókat”, elkezdték a nyomortelepek felszámolását,  a rendőrség járőrei pedig nagyobb létszámban tartózkodnak mostantól a közterületeken.

2014-ben elkészült és átadásra került a megújult Diósgyőri vár, mely Közép-Európa legnagyobb műemléki beruházásának tekinthető. Miskolc az ipari fejlesztés mellett nagy hangsúlyt fektet a turizmusra is. A beruházások eredményeképp nőtt a vendégéjszakák száma.

Készül a Lovagi tornák tere és épül a tapolcai szabadtéri strand is. Két hete kapott a város egymilliárd forint támogatást azért, hogy már idén nyáron fürödhessenek a medencékben a miskolciak.

Folytatják a történelmi Avas és a belváros fejlesztését, tovább bontják a nyomortelepeket, új ipari parkot építenek. A polgármester egy nagy bejelentést is tett: az előzetesen biztosított 4,5 milliárd helyett 8 milliárd forint ad az állam a diósgyőri stadion fejlesztésére. Ebből a pénzből egy 15 ezer nézőt befogadó UEFA 4-es aréna épülhet majd Miskolcon.

PTV Fotó: Vona Ildikó
A DVTK stadion (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

A rendezvény vendége volt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, aki méltatta Miskolc eredményeit és beszédében külön kiemelte, mennyire örömteli, hogy ilyen gyors fejlődésnek indult a borsodi megyeszékhely.

 

Szöveg és fotók: Vona Ildikó


Hasonló cikkek