Ez a dínófelfedezés megváltoztatta Japán őstörténelmét

Most már lett fogalma a kutatóknak is arról, hogyan éltek a dinók a mai Japán területén évmilliókkal ezelőtt.

A hadroszauridák, vagy más néven kacsacsőrű dinoszauruszok egy új nemzetségét és faját azonosították japán és amerikai paleontológusok Japán egyik déli szigetén – olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon. A szakemberek a Scientific Reports című folyóiratban számoltak be a Yamatosaurus izanagii felfedezéséről. A növényevő hadroszauridák a késő kréta időszakban éltek, több mint 65 millió évvel ezelőtt. Megkövesedett maradványaikat Észak-Amerikában, Európában, Afrikában és Ázsiában tárták fel.

 Egyes nemzetségeiknél a koponya elülső része lapos és széles csőrt formázva ideális volt a levelek és gallyak lecsípésére. Szájuk hátsó részében több száz fog sorakozott, lehetővé téve a táplálék megőrlését. A Yamatosaurus fogszerkezete azonban eltért a többi ismert hadroszauridáétól és valószínűleg más típusú növények megrágására specializálódott.

A szakemberek szerint evolúciós lépést jelent, hogy az újonnan felfedezett hadroszaurida vállai és mellső lábai is másképpen fejlődtek, mint társaié, ami azt eredményezte, hogy a méretes teremtmények két lábról négy lábra ereszkedtek. A szakemberek szerint a fosszília új információkkal szolgál a hadroszauridák vándorlásáról is, azt sugallva, hogy ezek a növényevő dinoszauruszok Ázsiából érkeztek a mai Észak-Amerika területére, nem pedig fordítva.

A Yamatosaurus – amely Japán ősi elnevezése (Yamato) és a japán mitológia egyik istene (Izanagi) után kapta a nevét – részleges maradványait 2004-ben fedezte fel egy amatőr fosszíliavadász egy nagyjából 71-72 millió éves üledékrétegben a japán Avadzsi-szigeten. A fosszíliát egy Hjógo prefektúrabeli múzeum őrizte a mostani vizsgálatig.

A Yamatosaurus felfedezése nem utolsó sorban új információkkal szolgál és új kérdéseket vet fel a mai Japán területén élő dinoszauruszokkal kapcsolatban. A kutatók szerint egy 2019-ben felfedezett másik hadroszauridával együtt ezek az első Japánban felfedezett dinoszauruszok, amelyek a késő kréta időszakban éltek.

„Mostanáig fogalmunk sem volt róla, hogy milyen dinoszauruszok éltek Japánban a dinoszauruszok korának alkonyán” – jegyezték meg a kutatók.

Tech-Tudomány | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek