Ez a kommunista szereti, ha üldözik

Pablo Larrain nem múló tűzzel viszi filmre hazája, Chile történelmét, és mindig talál hozzá egy olyan megközelítést, amely élettel és izgalommal tölti meg a történelemleckeként induló műveit. Utoljára a Gael García Bernal főszereplésével készült, a Pinochet-diktatúra végnapjait elmesélő, No című alkotását mutatták be a hazai mozik, a napokban pedig Cannes-ban debütált a legújabb filmje, a leghíresebb chilei költő, a kommunista Pablo Neruda utáni embervadászatról szóló Neruda.

Ha hiszünk a kritikáknak és a játékossággal teli előzetesnek, akkor érdemes lesz petíciókat fogalmazni a forgalmazóknak, hogy ugyan hozzák már be ezt a filmet. A Neruda egy szokványos életrajzi filmként kezdődik, megismertet Nerudával, bemutatja a 2. világháború utáni Chile politikai forgatagát, de aztán egyre inkább eltávolodik az életrajzi filmek hagyományos szerkezetétől.

Gael Garxía Bernal a Neruda című filmben

Forrás: Cannes Filmgfestivalmiddleon57603840

Az álomszerű, szürreális fordulat következtében az üldözött költő és a Bernal által játszott üldöző rendőrtiszt is azon kezd el merengeni, hogy tulajdonképpen ki is ennek a történetnek a főszereplője. Hajlamosak a romantikára, így aztán mindketten élvezik az üldöző, illetve az üldözött szerepét, illetve kíváncsisággal viszonyulnak a másikhoz. Neruda (Luis Gnecco) még egy szokatlan játékot is űz a rendőrtiszttel: krimiket hagy maga után, amelyeket a mindig elegáns Gael Garcia Bernal talál meg, és olvasgat szorgalmasan.

Átadom most a szót azoknak, akik már látták a filmet: „kicsit álmosan láttam, de nagyon ötletes, egyedi és látványos. Gael García Bernal ráadásul tök vicces is benne” – jelentette az Origo Filmklub Twitterén a Cannes-ban lelkesen mozizó Ónozó Robert. A Little White Lies írója előbb „vérpezsdítő”-nek és „szárnyaló”-nak nevezi a filmet, aztán arra jut, hogy Larrain a mágikus realizmusnak egy sajátos alműfaját, a „költői realizmus”-t hozta létre.

Luis Gnecco a Neruda című filmben

Forrás: Cannesmiddleon57603840

„Hihetetlenül szórakoztató”-nak hívta a filmet a Guardian tudósítója, aki így fejezte be a kritikáját: „A Neruda tele van kockázatos lépésekkel, mint ahogy a költő élete is, akinek az élete inspirációul szolgált. Nem hajlandó a szabályok szerint játszani. Szédítő szerkezetű alkotás, amelyben több élet és jelentés sűrűsödött össze, mint a legtöbb igazi életrajzi filmbe. Érdemes bevállalni ezt a kockázatot.”

Képkocka a Neruda című filmből

Forrás: Cannesmiddleon64532700

“A Neruda a rendező eddigi legambiciózusabb műve. Szokványos kosztümös filmként kezdődik, aztán valami sokkal lenyűgözőbbé alakul át: mindkét oldal nézőpontjából kibontott elmélkedéssé az országnak a hőseihez és gonosztevőihez fűződő mitologikus kapcsolatáról” – olvasható a Playlist kritikájában.

Megvan az új Zorro!http://www.origo.hu/filmklub/blog/keszuloben/20160510-megvan-az-uj-zorro-gael-garcia-bernal-zorro-jonas-cuaron-antonio-banderas-alain-delon.htmlMajd egy kólareklám megdönti a diktatúráthttp://www.origo.hu/filmklub/blog/kritika/20130319-majd-egy-kolareklam-megdonti-a-diktaturat-no-kritika-pablo.html45 éves szmokingban megy Cannes-ba Makk Károlyhttp://www.origo.hu/filmklub/blog/interju/exkluziv/20160514-makk-karoly-interju-szerelem-cannes-2016-torocsik-mari-darvas-ivan-darvas-lili-egymasra-nezve.html


Hasonló cikkek