Ez az online vásárlás veszélye: mindig olvasd el az általános szerződési feltételeket!

Kilenc Bács-Kiskun megyei vállalkozást szólított fel a Megyei Főügyészség arra, hogy módosítsák az általános szerződési feltételeiket, ugyanis az érintett cégek és vállalkozók a koronavírus-járványra hivatkozva tisztességtelen feltételeket határoztak meg a velük szerződő vásárlókkal szemben – írja az Index.

2020 áprilisában az ügyészség megvizsgálta kilenc – kecskeméti, soltvadkerti, kalocsai, bajai és lajosmizsei – cég, illetve egyéni vállalkozó ászf-jét. A cégek és vállalkozók többek között szerszámok, elektronikai termékek, lakberendezési tárgyak, környezetbarát termékek és babaholmikat árultak az interneten.

A vizsgálat során azt állapította meg a főügyészség, hogy e vállalkozások a koronavírus járványra hivatkozással tisztességtelen általános szerződési feltételeket szabtak meg. A cégek a koronavírus miatt kihirdetett vészhelyzetet, valamint a különleges jogrend során hozott intézkedéseket olyan előre nem látható, ún. „vis maior” eseményként határozták meg, ami részükről megakadályozhatja vagy késleltetheti a szerződések teljesítését, és kizárták a felelősségüket az ilyen helyzetekben.

Az érintett cégek ezen kívül az egyoldalúan meghatározott szerződési feltételeikben megfosztották a fogyasztókat attól, hogy szerződésszegés esetén a polgári jog szerinti jogaikat (elállás a szerződéstől, kártérítés kérése) gyakorolhassák.

“Ezzel a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét megsértve tisztességtelen általános szerződési feltételeket állapítottak meg” – írja az ügyészség.

A főügyészség felszólította a  cégeket, hogy módosítsák vagy töröljék a kifogásolt szerződési feltételeket. Ha ezt a cégek a megadott határidőn belül önkéntesen nem teszik meg, akkor a főügyészség pert indít az érintett vállalkozások ellen a Kecskeméti Törvényszéken.

Ebben az esetben az ügyész a keresetében a kifogásolt szerződési feltételek érvénytelenségének a megállapítását kérheti a bíróságtól. Hat cég az ügyészi felhívás szerint már törölte, vagy korrigálta a kifogásolt általános szerződési feltételeket.


Hasonló cikkek