Ezen a 7 fázison megyünk át, amikor véget ér a párkapcsolatunk

Bármelyik fél vet is véget a kapcsolatnak, a szakítás mindig fájdalmas. Egy párkapcsolatot ugyanúgy „el kell gyászolnunk”, mint egy szerettünk elvesztését; csak így állhatunk készen az újabb szerelemre – sőt, a szakítás utáni lét egyes fázisai meg is egyeznek a gyász szakaszaival.

1. Okkeresés

„Miért? Miért? Miért?” – kérdezgeti magától az elhagyott. Nem nyugszik addig, amíg nem talál okot arra, miért történt, ami történt. Jeleket keres a múltból, amelyek előre jelezték a kapcsolat végét, csak akkor még nem vette észre őket.

2. Tagadás

„Nem lehet igaz, ez nem történhet meg” – ismételgetjük, hiszen nehezen tudjuk elképzelni, hogy ennyi idő után akár csak egy napot is a párunk nélkül töltsünk. Még mindig él a remény, hogy ez nem is a vége, csak egy kis szünet, ami után minden folytatódhat úgy, mint régen.

3. Alkudozás

Ebben a szakaszban bármit megtennénk, hogy a párunk visszajöjjön hozzánk. Változtatnánk mindazon tulajdonságainkon, amelyeket kifogásolt rajtunk, vagy épp amelyek a kapcsolat végét okozták. Pedig valójában nincs értelme magunkat okolnunk olyasmiért is, amiért nem mi vagyunk a felelősek – egy kapcsolat vége ritkán egyetlen fél hibája.

4. Visszaesés

A szakítás fájdalma olyannyira elhatalmasodik rajtunk, hogy képesek vagyunk felvenni a kapcsolatot a volt partnerrel, és meggyőzni arról, próbáljuk meg újra együtt. Azonban ez a törekvésünk ritkán jár sikerrel. Egyrészt a partner talán már új utakon jár; másrészt pedig, ami elsőre nem működött, valószínűleg másodszorra sem fog.

5. Harag

A szakítás utáni kellemetlen érzések egyik oka az ismeretlentől való félelem: mi lesz most velünk, fogunk-e még így szeretni valakit, vagy örökké egyedül maradunk – a félelem pedig haragot szül. Dühösek vagyunk a másikra, amiért elhagyott – vagy épp önmagunkra, amiért nem voltunk tökéletes partner.

6. Elfogadás

Az elfogadás eleinte megadásnak tűnhet: úgy érezzük, csak azért fogadjuk el a szakítás tényét, mert nem tehetünk mást. Ám idővel ez tudatossá válik: már nem keressük a másik társaságát, és nem is áhítozunk rá, hiszen tudjuk, hogy ezzel csak megnehezítenénk a gyógyulást.

7. Remény

A folyamat utolsó szakaszában újjáéled a remény: elgyászoltuk kimúlt kapcsolatunkat, és készek vagyunk továbblépni. Már nem kételkedünk abban, hogy megtalálhatjuk a társunkat, addig pedig jól érezzük magunkat egyedül, az ex nélkül is. Az, hogy az egyes szakaszok mennyi ideig tartanak, teljesen egyéntől függ: néhány nap, de akár több hónap is kellhet ahhoz, hogy továbbhaladjunk az úton – ám amíg előre megyünk, és nem visszafelé, ez nem számít.

(Nyitókép: Illusztráció)


Hasonló cikkek