Ezrek halnak meg évente Szlovákiában a légszennyezettség miatt

Szlovákiában évente 4000 ember hal meg a megyeszékhelyeken a légszennyezettség következtében, a fővárosban a legveszélyeztetettebbek a lakosok.

A CEPTA kutatóközpont szakértői a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatainak elemzése alapján tették közzé a riasztó adatot. A kutatás során a levegő szállóportartalmát és nitrogén-oxid-koncentrációját vizsgált ák.

Szlovákia Lengyelországgal, Magyarországgal és Csehországgal együtt a legszennyezettebb levegőjű uniós tagállamok közé tartozik.

A halálesetek miatt a szakértők szerint évente 10 milliárd eurós kár keletkezik, és ebbe nem számították bele a kezelési költségeket és a táppénzt. „Megfelelő összeget kell elkülöníteni a levegő minőségének javítására, tisztázni kell az önkormányzatok ezzel kapcsolatos hatásköreit, és a zöld alternatívákhoz és közbeszerzéshez kell kötni az uniós pénzek felhasználását.” – jelentette ki Daniel Lešinský, a CEPTA elnöke. A szervezet további intézkedéseket sürget a közlekedésben, a károsanyag-kibocsátásban, a fűtésben, továbbá a kivételek visszavonását és környezetbarát ipari és energetikai technológiák kötelező bevezetését javasolja. „Évek óta a szállópor mennyisége jelenti nálunk a legnagyobb problémát. Az OECD adatai szerint a 2015-ös évben a légszennyezettség miatt bekövetkezett halálesetek száma 9,279 milliárd eurós nemzetgazdasági kárt okozott Szlovákiában, ami a GDP 6,5 százaléka.”

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek