Ezrek tüntettek Prágában

Néhány ezer ember tüntetett a csehországi demokratikus közintézmények és a közmédia elleni politikai támadások, azok állítólagos felbomlasztása és szétzüllesztése ellen vasárnap este Prágában.

A tüntetést a Millió pillanat a demokráciáért elnevezésű civil szervezet hívta össze annak kapcsán, hogy a parlament alsóháza Stanislav Krecek volt szociáldemokrata képviselőt választotta meg az új cseh emberi jogi biztosnak. A civil szervezet úgy véli, Krecek nem alkalmas erre a posztra, mert a prágai sajtó szerint Milos Zeman államfő és Andrej Babis kormányfő politikájának híve. A tüntetés nem Krecek személye ellen irányul, hanem az ellen, hogy Zeman és Babis igyekeznek ellenőrzésük alá vonni a közmédiát, a bíróságokat, ügyészségeket és más demokratikus intézményeket.

Mikulás Minár, a Millió pillanat elnöke szerint, ha a civil társadalom nem akadályozza meg a közintézmények, a közmédia rombolását, akkor Csehországban is megtörténik az, ami már megtörtént Magyarországon és Lengyelországban, ahol a kormánypolitika ellenőrzése alatt tartja a közmédiát és a demokratikus intézményeket, és ezzel veszélybe sodorta a demokráciát. A tüntetők plakátjai többnyire a kormányfőt és az államfőt bírálták, míg az egyiken “Az Európai Unió, nem pedig Orbán és Kaczynski útján akarunk járni” mondat volt olvasható.

A civil szervezet az elmúlt évben azzal vált ismertté Csehországban, hogy több százezres tüntetéseket szervezett Andrej Babis kormányfő ellen, amelyeket a jobboldali ellenzék erőteljesen támogatott. A mostani tüntetést azonban az ellenzéki politikusok már nem támogatták, hanem bírálták, s lakossági részvétel is jóval alatta maradt a korábbi prágai tüntetésekétől. “A Visegrád elleni támadással ezek a civilek nálam eljátszották hitelüket.” – írta Alexander Vondra, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) alelnöke Facebook-oldalán.

Az EP-képviselő, aki a szocialista rendszerben a Charta 77 emberi jogi mozgalom egyik vezetője volt, elfogadhatatlannak minősítette Orbán Viktor magyar és Jaroslaw Kaczynski lengyel politikus bírálatát is. Rámutatott, hogy mindkét politikus aktívan küzdött a kommunista rendszer ellen, és ma demokratikus pártok élén áll. “Populista, sőt antiszemita vagy fasiszta jelzővel illetni őket, nem helyénvaló.” – szögezte le a tekintélyes politikus.

A cseh ellenzéki pártok vezetői a vasárnapi prágai tüntetésen nem jelentek meg.

Forrás: mti, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek