Fa Nándor megy a Vendée Globe-ra

A sikeres kvalifikáció után célegyenesbe fordult Fa Nándor felkészülése a világ legnehezebb földkerülő vitorlásversenyére, a novemberben induló Vendée Globe-ra.

A négyszeres földkerülő magyar sportoló csütörtökön, a Balatonfüreden vitorlázók és érdeklődők előtt tartott beszámolóján elmondta: július végén sikeres transzatlanti szólóvitorlázással ért partot a francia Les Sables-d’Olonne-ban a Spirit Of Hungary Imoca 60 lábas versenyhajóval. Ezzel kivívta az indulási jogot a november 6-án a francia városból induló Vendée Globe-ra, amely a legnehezebben teljesíthető egyszemélyes, kikötés nélküli földkerülő óceáni vitorlásverseny.

Fa Nándor
Fa Nándor vitorlázó sajtótájékoztatót tart Balatonfüreden 2016. augusztus 4-én. Fa Nándor kivívta az indulási jogot a november 6-án Franciaországból induló Vendée Globe-ra, amely a legnehezebben teljesíthető egyszemélyes, kikötés nélküli földkerülő óceáni vitorlásverseny. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

 

A sajtótájékoztatón Fa Nándor felidézte: 2015 októberében a Transat Jacques Vabre kétszemélyes óceáni versenyen árbocot és vitorlát vesztett hajójával. A júliusi kvalifikációra már új árboccal, vitorlával és kötélzettel indult, s az volt a célja, hogy kitapasztalja a hajót. A 4000 mérföldes odautat is háromfős csapatával tette meg. Az út során délen az Azori-szigetekig, északon pedig az 52-53. szélességi fokig hajózott, végig könnyű szélben. Mint mondta, 30 csomós volt a legnagyobb szél, de a Vendée-n 40 csomósra is számít. A kvalifikációt jelentő közel 3400 tengeri mérföldes Newport – Les Sables-d’Olonne utat végül 12 nap alatt teljesítette a magyar vitorlázó.

Fa Nándor versenytapasztalatai alapján azt mondta: eddigi legjobb hajója a Spirit of Hungary. Nem csak azért, mert modernebb a korábbiaknál, de a technikai fejlődés miatt máshogyan is viselkedik: sokkal kiszámíthatóbb, mint a többi hajó, amivel eddig vitorlázott. Hozzátette: a felkészülési időszak végén visszamegy Franciaországba rövidebb tengeri utakon tesztelni a hajót.

spiritofhungaryvizen

A Vendée Globe vitorlásversenyt 1989 óta rendezik meg, előtte megállás nélkül senki sem kerülte meg egyedül a Földet. Azóta 1992-ben, 1996-ban, 2000-ben, 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben rajtolt el a verseny mezőnye. Fa Nándor 1992-ben ötödikként ért célba, 1996-ban azonban technikai problémák miatt fel kellett adnia a versenyt.

Az idei lesz Fa Nándor harmadik Vendée-indulása. “Kevesebb, mint száz nap van hátra a rajtig, lélekben, fizikailag és eszközökben is készen állok az indulásra” – jelentette ki a négyszeres földkerülő vitorlázó, aki 90 napon belül szeretné teljesíteni a távot.

Forrás: MTI

Képek: MTI, Spirit of Hungary Facebook oldala


Hasonló cikkek