Facebookos boszorkányüldözés indult a nyilvános helyen maszk nélkül mutatkozók ellen

Az utóbbi napokban több facebookos csoport is alakult azzal a céllal, hogy egyfajta szégyenfalon gyűjtse össze a nyilvános helyen, közparkokban, utcán, folyó- és tópartokon maszk nélkül mutatkozó emberek fotóit.

A Denník N a volt rendőrfőkapitányt, belügyi tanácsadót Jaroslav Spišiakot, egy járványügyi szakembert, Zuzana Krištúfkovát, egy publicistát, Ján Markošt és egy írót, Daniel Pastirčákot kérdezett meg, hogy adjanak választ, illetve magyarázatot az egyre terjedő jelenségre.

Spišiak például a jog oldaláról közelítette meg a kérdést, mondván, jogilag aggályos, hogy valakinek a beleegyezése nélkül teszik közzé az arcképét ilyen csoportokban, Ján Markoš pedig arra hívta fel a figyelmet, mennyire veszélyes, ha kontextus nélkül terjesztünk ilyen képeket. Mint mondja, a felvételek készítőinek, megosztóinak fogalma sem lehet arról, valaki éppen miért nem viseli az előírt maszkot, a virtuális lincselést pedig nem indokolja a maszk hiánya. Az igehirdetőként is tevékeny Pastirčák pedig egy érdekes morális dilemmára hívta fel a figyelmet. Egyfelől ott van a közösség biztonsága iránt érzett felelősség, amely arra sarkallhatja az embert, hogy terjessze, megossza ezeket a fotókat, pellengérre állítva a rajtuk szereplő embereket, ugyanakkor a renitensekkel szemben nem ez a legjobb megoldás, hiszen azzal egy morális hibát vétünk. Pastirčák szerint a legkorrektebb megoldás, ha egyszerűen, udvariasan, de határozottan figyelmeztetünk másokat.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek