Fadáli – “Washington azt akarja, hogy engedjük át az országot a terroristáknak”

Valójában mi történik a politikailag tágabban értelmezett Közel-Keleten? A jemeni, iraki, afganisztáni, szíriai, helyzet több mint bizonytalan. Az Iszlám Állam viszont virul. Az ellene felvonult nemzetközi erővel szemben minden nehézség nélkül könnyedén tartja állásait. Törökország geopolitikai szerepe egyre erősödik. Egyiptom? 

Fotó: DNE
Fotó: DNE

Az egyiptomiak szembeszállnak minden olyan erővel, amely megpróbálja aláásni az ország függetlenségét – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatón Kairóban Ahmed el-Fadáli, a márciusi parlamenti választásokra alakult nagy támogatottságú Függetlenség Mozgalom nevű pártkoalíció egyik vezetője.

    Ez egyike volt azoknak az indulatos megnyilatkozásoknak, amelyekkel egyiptomi politikusok az elmúlt két napban a Washingtonból és Brüsszelből érkezett bírálatokra reagáltak azután, hogy a hétvégén legkevesebb 25 tüntető halt meg a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban a forradalom negyedik évfordulója körüli megmozdulásokon.
    “Most akkor kinek és mit higgyünk? – fakadt ki Fadáli, a Mubarak-éra számos magasrangú politikai szereplőjét soraiban tudó koalíció vezető tisztségviselője. Emlékeztetett rá, a minap Barack Obama amerikai elnök még arról beszélt, hogy Egyiptomra fontos stratégiai partnerként tekint, amelynek stabilitásáért közös erőfeszítéseket kell tenni. “Ezek után tegnap az amerikai külügyminisztérium egyszerűen nekünk esett” – mondta a politikus, arra utalva, hogy Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő egy hétfői nyilatkozatában mértékletességre intette az egyiptomi biztonsági erőket.
    “Washington azt akarja, hogy engedjük át az országot a terroristáknak” – figyelmeztette a jelenlévőket Fadáli. A politikus a vérengzések után bejelentett belügyminisztériumi álláspontnak megfelelően rámutatott, hogy a hétvégén megölt tüntetőkkel vagy a 2013-ban megbuktatott elnököt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség tagjai végeztek, vagy pedig az áldozatok maguk is az iszlamista szervezethez tartoztak.
    “A Nyugat nem veszi tudomásul, hogy állandó harcban állunk a terroristákkal. Csak azzal van elfoglalva, hogy mi megsértjük az emberi jogokat” – mondta megismételve azt, ami az elmúlt napokban számos más politikus szájából is elhangzott.
    Az egyiptomi külügyminisztérium is visszautasította a biztonsági erőket ért bírálatokat. A tárca keddi közleménye szerint “Egyiptom nemtetszését fejezte ki a hétvégi erőszakkal kapcsolatos, kiegyensúlyozatlan külföldi reakciókkal kapcsolatban”. Ezek a tárca szerint azt bizonyítják, hogy a Nyugat “szemet huny a Muzulmán Testvériség terrorszervezet által elkövetett gyilkosságok felett”. 
    Nemzetközi szintű felháborodást váltottak ki egy tüntető politikus haláláról készült felvételek, amelyek azt valószínűsítik, hogy a fiatal nőt a szombati demonstrációt feloszlató rendőrök lőtték hátba. Belügyminisztériumi tisztségviselők mindazonáltal rendre visszautasították a rendőrséget ért vádakat. Szerintük a törvényszéki orvosi vizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy az agyonlőtt politikussal olyan lövedék végzett, amelyet rendőrök nem használnak.
    Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője vasárnap arra szólította fel Kairót, hogy szavatolja a békés tüntetések lehetőségét.

Forrás: MTI

 


Hasonló cikkek