Farkas Bertalan: a magyar szellemi termékeknek is jelen kell lenniük az űrkutatásban

A magyar szellemi termékeknek jelen kell lenniük az orosz és nemzetközi űrkutatásban – mondta az MTI-nek az orosz fővárosban Farkas Bertalan magyar űrhajós, űrkutató.

 

A külgazdasági és külügyminiszter tanácsadójának felkért nyugalmazott dandártábornokot a tavaly februárban elhunyt Valerij Kubaszov egykori szovjet űrhajósról szóló megemlékezésre hívták meg Moszkvába. A csütörtöki rendezvényen a magyar űrhajós elmondta, több orosz partnerrel folytatott megbeszélést a lehetséges együttműködésről, és szombaton ellátogat a Jurij Gagarinról elnevezett csillagvárosi űrhajóskiképző központba is.

Az intézmény új parancsnokával, Jurij Loncsakovval jól ismerik egymást – tette hozzá Farkas Bertalan. Kijelentette, azon kell dolgozni, hogy több legyen a magyar hozzáadott érték az orosz űrkutatásban. “Az űrkutatás nemzetközi tudomány, nem lehet félretenni. Mindenki, aki bekerült, örül, hogy részt vehet benne” – hangsúlyozta. Több országban felelős szakemberekkel, döntéshozókkal, miniszterekkel beszélt erről, akik elmondták, hogy ha már benn van az űrkutatásban, akkor fontos, hogy hozzá tudjanak tenni valamit, s megmaradjanak az együttműködés keretében. A magyar szellemi termékeket pedig becsülik az űrkutatás piacán – emelte ki.

Farkas Bertalan hangsúlyozta, hogy a Kubaszovról tartott megemlékezésen összegyűltek a szovjet-orosz űrhajózás kiválóságai, így Alekszej Leonov, aki Valerij Kubaszovval együtt alkotta a szovjet legénységet a 1975-ös Szojuz-Apolló repülésen, Alekszej Jeliszejev és a náluk jóval fiatalabb orosz szakemberek, akik a nagy szabású űrkutatási programban komoly szerepet töltenek be. Közöttük volt Anatolij Gerascsenkó, a Moszkvai Repülési Intézet (MAI – egyetemi rangú nemzeti intézmény) rektora is. A MAI 21 űrhajóst adott a szovjet-orosz űrhajózásnak, közöttük Valerij Kubaszovot.

Az első és máig egyetlen magyar űrhajós sajnálattal jegyezte meg, hogy a fiatalok közül talán már sokan nem tudják, hogy volt egy Interkozmosz nevű program, amelynek keretében ő is feljutott a világűrbe. 1980. május 26-án Valerij Kubaszovval indult Bajkonurból a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén, és 8 napot töltött a Szaljut űrállomáson. A Szojuz-35-tel tért vissza a Földre a kazahsztáni Dzsezgazkannál 1980. június 3-án.

 

Fotó: mmmonline.hu
Fotó: mmmonline.hu

 

Az orosz központi űrhajózási múzeumban külön programot is szerveztek az első magyar űrhajósnak. Találkozott és előadást tartott pénteken az űrhajózás iránt érdeklődőknek.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek