Farkas Sándor: sikertörténet a mezőhegyesi ménesbirtok újjászervezése

Sikertörténetnek nevezte a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok elmúlt két és fél év alatt végrehajtott újjászervezését az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Mezőhegyesen, sajtótájékoztatón. 

Farkas Sándor kiemelte, hogy a két-két és fél év alatt végrehajtott újjászervezéssel sikerült letenni a gazdálkodás 21. századi alapjait úgy, hogy közben megőrizték, sőt fejlesztették Mezőhegyes történelmi hagyományait.

Az államtitkár az elmúlt időszakban a ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztosként tevékenykedett.

A sajtótájékoztatón elmondta:

sikerrel állították helyre az “eredeti állapotot”, vagyis állami segítséggel visszavásárolták a zrt. magántulajdonban álló részvényeit, majd a privatizált földterületeket.

Ezt követően korszerűsítették a gazdaság gépparkját, így sikerült a gazdálkodás műszaki feltételein is javítaniuk. Rövidesen eredményt hirdetnek a korábban kiírt pályázatokról, így megkezdődhet az ipar park kialakítása, a tehenészeti telep korszerűsítése és több majorsági épület felújítása – tájékoztatott.

Beszámolt arról, hogy átvették a helyi középiskolát, ezzel megteremtették a szakemberképzés és a gyakorlati oktatás feltételeit. Több egyetemmel is kapcsolatot építettek ki annak érdekében, hogy az állatorvosképzéshez, illetve más, agrár-felsőoktatásban tanuló hallgatók számára gyakorlóhelyet biztosítsanak

– tette hozzá.

Elmondása szerint napirenden szerepel az öntözés fejlesztése is. A tervek már készülnek annak érdekében, hogy ne csak a ménesbirtok, hanem az egész térség mezőgazdasága számára  biztosítsák a megfelelő mennyiségű öntözővizet.

Farkas Sándor kiemelte, hogy a lótenyésztésben is előreléptek: a híres nóniusz lovak mellett immár visszahonosították a gidrán fajtát, így ismét az eredeti, több száz éves fajtákat tenyésztik Mezőhegyesen.

A lovas ágazat fejlesztésének elismerése, hogy immár nemzetközi díjugrató, illetve fogathajtó versenyeket is rendeznek Mezőhegyesen – fűzte hozzá.

Az államtitkár szólt arról, hogy szeptemberben ismét kétnapos kiállítást és vásárt szervez a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

Pap István Tibor vezérigazgató a 2017-es év gazdálkodásról  elmondta, hogy a teljes egészében állami tulajdonú, átlagosan 500 embert foglalkoztató gazdaság vagyona 24 milliárd forintra emelkedett, árbevétele elérte a hatmilliárd forintot 900 millió forintos eredmény mellett.


Hasonló cikkek