Farsang a javából

Itt a farsang, áll a bál – szól a nóta, s ha bálba nem is megyünk esetleg, azért a szomorkás téli napokon, a ködbe burkolózó délutánokon, a hosszú estéken olyan jól esik egy kis móka, mulatság. Összejönni a barátokkal, beszélgetni, megvitatni az élet nagy dolgait.

Farsang nem lehet fánk nélkül, és most a hosszúra nyúlt farsang kiváló alkalom arra, hogy többféle fánk sütésével is megörvendeztessük magunkat. Ha már volt szalagos farsangi fánk, ha már sütöttünk csörögét, kalandozzunk egy kicsit a finom fánkok birodalmában!

A rózsafánk elkészítése bonyolultnak tűnik, de a végeredmény megéri a fáradságot! A kamrában bizonyára akad még egy-két üveg féltve őrzött lekvár ez erdő adta kincsekből, a rózsafánkhoz nemes egyszerűséggel egy csipkebogyót választhatunk.

Farsangra rózsafánk régies tányéron, rózsalekvárral
Rózsafánk

Hozzávalók (kb. 16 darabhoz):

40 dkg finomliszt

8 dkg vaj

2 evőkanál kristálycukor

csipetnyi só

0,5 dl rum

1 dl tejföl

4 tojássárgája

a sütéshez: olaj

a tetejére: 2-3 evőkanál porcukor, csipkebogyólekvár

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrjuk. Hűvös helyen legalább 1 órán át pihentetjük. Ezután a tésztát enyhén belisztezett deszkán 2 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát 3 különböző nagyságú kerek formával kiszúrjuk. A tésztakorongok széleit bevagdossuk, mert sütésnél így nyílnak szét. A legnagyobb lapot kézbe vesszük, a közepét tojásfehérjével megkenjük, és a közepes lapot belenyomjuk. Utóbbit is megkenjük a tojásfehérjével, hogy a legkisebb tésztakorongot ráragaszthassuk, majd a közepét kissé benyomjuk. A megadott mennyiségből kb. 16 rózsafánkot illeszthetünk így össze, melyeket közepesen forró olajban kb. 3 perc alatt megsütünk. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük, porcukorral megszórjuk. Csipkelekvárt kínáljunk mellé.

Farsang_0300

A hólabda pedig egy régi nagy szerelem, s az ősszel boldogan találkoztunk össze vele németországi utazásunk során, amikor Rothenburg ob der Tauber kedves kis boltocskáiban itt-ott előbukkant. Nálunk Terike néni a fő mestere ennek, olykor százötven darabot süt a kis konyhában, a sparhelten –  a receptjét is tőle kaptam!

 

Farsang_2916

Hólabda

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

2,5 dkg élesztő,

2-2 evőkanál vaj és rum,

1 tojássárgája,

csipetnyi só,

a sütéshez:

olaj, a tetejére: porcukor

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, majd a tojássárgájával, a rummal és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. A rétestészta keménységű tésztát cipóba formáljuk és legalább fél órán át pihentetjük. Ezután késfok vastagságúra nyújtjuk és derelyemetszővel ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A csíkokat egyenként laza mozdulatokkal gömbbé formáljuk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsepegtetjük és porcukorban meghempergetve tálaljuk. Rummal szédített baracklekvárt is kínálhatunk mellé.

Farsang_0295

Nemrégiben egy lomtalanításból két különleges fánksütő eszköz került a birtokomba, amelyeket nyomban ki is próbáltunk: az én kis orosz gyártmányú, az öntvény tanúsága szerint 2,4 rubelbe került fánksütőimmel csillag, hópehely és virág- formákat tudok varázsolni, az alapreceptem azonban a boldogi nagyrózsa tésztája, amelyet egy kedves helybélitől kaptam évekkel ezelőtt.

Csillagfánk vagy boldogi nagyrózsa

Farsang_0296

Hozzávalók:

3 tojás,

3 dl tejföl,

1 citrom leve és reszelt sárga héja

10 dkg liszt,

10 dkg búzakeményítő vagy rizsliszt,

csipetnyi só,

6 dkg cukor,

a sütéshez olaj, a tetejére porcukor

A tojásokat a tejföllel simára keverjük, majd a többi hozzávalót is apránként hozzáadva, simára eldolgozzuk.

1 literes lábosba fél liter olajat öntünk, átmelegítjük, a nagyrózsa sütőformát belehelyezzük. Mikor már minden felforrósodott, akkor a vasat belemártjuk a tésztába, majd a forró olajba visszahelyezzük. Vigyázzunk, hogy ne merüljön bele, mert akkor sütés után nem jön le a formáról a sütemény. (2-3 mm-t hagyjunk szabadon a tetején.)

Hirtelen átsül (kb. 30 másodperc). Közben kicsit megrázogatjuk, majd az olajat lecsöpögtetjük róla, és tálcára helyezzük.

Amikor az összes rózsa kisült, porcukorral gazdagon megszórva kínáljuk.

 

 


Hasonló cikkek