Faust, az elkárhozott

Faust, az elkárhozott című balettjének ősbemutatóját láthatta a közönség a Pécsi Balett előadásában a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

 Az elmúlt hét évtized legnagyobb szabású táncjátéka több mint húsz év után volt először látható. A Budapesti Tavaszi Fesztivál felkérésére Dubrovay László Kossuth-díjas Érdemes művész Faust, az elkárhozott című művére Vincze Balázs készített koreográfiát. A zeneszerző több mint két évtizede fejezte be Goethe: Faustjának ihletésére készült művét, ami a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében kelt életre a Pécsi Balett táncosainak előadásában. Maga a mű a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar előadásában szólalt meg.

 Nagy megtiszteltetés és felelősség egy kortárs zeneszerző mesterművéhez elsőként koreográfiát készíteni – hangsúlyozza a balett koreográfusa, Vincze Balázs a Pécsi Balett  Harangozó és Imre Zoltán-díjas  igazgatója. – Dubrovay László Faustja monumentális, szinopszisa aprólékosan részletezett, elképesztően színes, a zenemű szinte tánc nélkül is vizualizálható. Ez bizonyos szempontból segít, de ugyanakkor extra feladat elé is állítja a koreográfust, hiszen a saját elképzeléseimet úgy kell összhangba hoznom a zeneszerzőjével, hogy végül a kettőnk víziója eggyé váljon.

 Szólt arról is, a  Pécsi Balett repertoárjának visszatérő szereplői a nagy klasszikusok mellett a kortárs magyar zeneszerzők művei. Számos alkalommal dolgozott már, mint koreográfus kortárs szerzővel, csakhogy akkor a koreográfiai folyamat részeként íródott a zene.

 – Most nem én diktáltam, de örömmel léptem be Dubrovay László  világába, mert hihetetlenül izgalmas, szenvedélyes és dinamikus. Személyisége legalább annyira inspirált, mint Faust bolyongása, szerelmei és pokoljárása – ad hangot véleményének.


Hasonló cikkek