Fazekas: “hadrendbe áll” az idén a jégkármérséklő rendszer

Az idén “hadrendbe áll” a kiépítés alatt álló jégkármérséklő-rendszer, Kunhegyesen is kihelyeznek egy generátort – jelentette be a földművelésügyi miniszter szerdán Kunhegyesen.

Fazekas Sándor, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, a Szövetségben a magyar mezőgazdaságért című gazdafórum előtt sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Kunhegyes erős mezőgazdaságú település, amelynek komoly kihívásokkal is meg kell küzdenie, ezek közül a belvíz fenyegetését említette. A miniszter a gazdák figyelmébe ajánlotta az agrárkár-enyhítési rendszert, rámutatva, hogy ez részben megoldást ad a problémára.

Fazekas Sándor szólt arról, hogy Kunhegyesen több mint ötszáz munkahely van a mezőgazdaságban, és mintegy háromszáz őstermelő dolgozik. Hozzátette: a néhány éve épült helyi piac lehetővé teszi, hogy a helyiek közvetlenül a kistermelőktől, mezőgazdasági termelőktől vásárolhassanak.     Méltatta, hogy a település sikeresen fejődött az elmúlt években, járási székhely lett. A fejlesztések közül kiemelte a 32 ágyas ápolási osztály felújítását 100 millió forint támogatásból, valamint a Kakat-ér mentén történő tereprendezést, a meder rehabilitációját, a parkosítást.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje, választókerületi elnöke a fejlesztésekhez kapcsolódva kifejtette: Kunhegyesnek megalapozott fejlesztési elképzelései voltak, a város minden, a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében benyújtott pályázata nyert az elmúlt években.

 

Beszámolt arról, hogy a Zöld város kialakítása programban összesen 767 millió forintot nyert a város, ez az ivóvízminőség-javító program utáni legnagyobb fejlesztés lesz. Korszerűsödik a város ipari parkja is, ahová új beruházókat fognak hozni – tette hozzá.

“Kunhegyes elindult egy olyan úton, amely a fejlődés iránya, egy új aranykor kezdődik nemcsak a mezőgazdaságban, hanem a település életében is”

– fogalmazott. Szabó András, Kunhegyes fideszes polgármestere tájékoztatása szerint 7 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrás került Kunhegyesre az elmúlt években. Ebből megújult a strand, a piac, megépült a tornacsarnok, egyebek mellett belvízelvezetés, ivóvízminőség-javító és szennyvízberuházások valósultak meg. Hozzátette: ebben a ciklusban 2 milliárd forint értékben nyertek pályázati forrásokat, ebből megújul az eklektikus stílusú városháza, fejlesztések történnek a Kakat-ér mentén, az ipari park mellett külterületi utak korszerűsödnek. A kunhegyesi vállalkozók, mezőgazdasági üzemek is több mint 2 milliárd forintot nyertek európai uniós fejlesztésekre – emelte ki a polgármester.


Hasonló cikkek