Februárban 2,7 százalékra emelkedett az infláció Csehországban

Februárban az éves infláció 2,5 százalékról 2,7-re emelkedett. Az infláció gyorsulását leginkább az élelmiszerek és a lakhatási költségek árának emelkedése befolyásolta.

Az élelmiszerek és az alkoholmentes üdítők árai a januári mérsékelt csökkenés után februárban 1,3 százalékkal emelkedtek. Majdnem 60 százalékkal emelkedett a burgonya ára, és 25 százalékkal a friss zöldség ára. A tömény alkoholos italok 4,5 százalékkal, a sör 2,5 százalékkal, a dohánytermékek pedig 4,3 százalékkal voltak drágábbak februárban, mint egy éve.

Az áram 8,9 százalékkal, a földgáz 3,6 százalékkal, a melegvíz szolgáltatásé pedig 4,2 százalékkal drágult. A lakbérek átlagban 3,8 százalékkal voltak magasabbak.

A ruházati cikkek ára februárban 3,2 százalékkal csökkent, a januári 2,4 százalékos csökkenés után. Az üzemanyagok ára csak 0,1 százalékkal emelkedett. Havi összehasonlításban szintén az élelmiszerek ára növekedett, a zöldségeké, például 7,6 százalékkal.

Forrás: bumm.sk, mti


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek