Fedák Sári hazatért

2018 október 26-án Beregszász városának központjában felavatták Fedák Sári színésznő, énekesnő köztéri szobrát. A primadonna a város szülötte és büszkesége.

Az emlékmű elkészítése Szűcs Nelli, színművésznő ötlete és álma volt, melyhez a Bethlen Gábor Alap, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítványa, és a magyar kormány biztosította a támogatást. A bronzból és márványból készült szobor alkotója az ungvári születésű Kolodko Mihály képzőművész.

A színésznő születésének 139-ik évfordulójára szervezett ünnepséget megtisztelte jelenlétével Németh Zsolt parlamenti államtitkár, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Lévai Anikó, Magyarország miniszterelnökének felesége, Tilki Attila, a magyar parlament képviselője, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, sőt, még Fedák Sári Venezuelában élő rokonai is.

A primadonna szobrának avatási ünnepségére összegyűltek előtt felolvasták Grezsa István miniszteri biztos köszöntőjét, majd a vendégek emlékeztek meg a művésznőről. Megható pillanatnak lehettünk szemtanúi, amikor, amikor Fedák Maria Luisa könnyeivel küszködve beszélt nagyapja testvéréről.

A rendezvény végén a város vendégei és vezetősége, valamint a művésznő tisztelői elhelyezték a szobor talapzatánál az emlékezés koszorúit.

Shrek Tímea

Fotó: Babják Zoltán, Beregszász polgármesterének Facebook-oldala

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek