A szlovák fegyverkereskedők életfogytiglanra számíthatnak

A fegyverkereskedők fegyvereit többek között Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztősége elleni támadásnál is felhasználhatták. A Trencséni Járásbíróságon annak a 3 férfinak a vizsgálati fogságával foglalkoztak, akik szervezett csoportként hatástalanított (expanzív) fegyvereket alakítottak vissza éles lőfegyverekké, és adtak el különböző csatornákon.

A Joj TV szerint a gyanúsítottak legalább 5 éven keresztül foglalkoztak fegyverkereskedelemmel. A trencséni kerületi ügyész a bíróságon azt mondta, 58-as gépfegyvereket és Škorpion 61-eseket egyaránt élesítettek, jórészt viszont pisztolyokkal dolgoztak. Az ügyész szerint a csoportot egy férfi vezette, aki szolgált a francia légióban, ezáltal közvetlen kapcsolatai voltak Franciaországban. Nem kizárt, hogy a csoport által átalakított fegyverek terroristákhoz is eljutottak. Többek között a Charlie Hebdo szerkesztőinek lemészárlása is szóba került és további párizsi terrortámadások kapcsán is elképzelhető, hogy a terroristák fegyverei Szlovákiából, ettől a csoporttól származhatnak.

Ehhez a bűnbandához köthető egy 2015-ös vágbesztercei gyilkosság is, mely során egy férfi agyonlőtt egy másikat, egy harmadikat pedig megsebesített. Utóbbi maga jutott el sérülten a kórházig, a gyanúsított pedig később beismerte, hogy a tette indítéka a fegyverkereskedelemmel függ össze, pontosabban fegyverek leszállításának késedelmével.

Roman Tarabus, a trencséni kerületi bíróság szóvivője közölte, a gyanúsítottak vizsgálati fogságát jövő év márciusáig meghosszabbították.

Forrás: Joj TV, parameter.sk, noviny.sk

Fotó: TASR

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek