Fegyverkezhet az ukrán lakosság

Az ukrán parlament jogvédelmi bizottsága elfogadta és támogatja a lakossági fegyverviselést engedélyező és szabályozó 4335. számú törvénytervezetet, közli a bykvu.com.

A parlament honlapján is megjelent tájékoztató szerint a tervezet alkotói pontosítani kívánják a lakossági fegyverviselés szabályait.

Az új törvény lehetővé teszi az ukrán állampolgárok számára automata gépfegyverek, rövid és hosszú csövű lőfegyverek, sörétes és golyós puskák, karabélyok birtoklását.

A tulajdonosok a gépjármű vezetői jogosítványhoz hasonló fényképes fegyverviselési engedélyt kapnának. E dokumentum tartalmazná az illető számára engedélyezett lőfegyver kategóriáját, valamint a gépkocsik forgalmi engedélyéhez hasonló, a birtokolt lőfegyver műszaki adatait tartalmazó dokumentumot is mellékelnének hozzá.

A törvénytervezet előírja azt is, kik volnának jogosultak lőfegyver viselésére. Olyan kritériumok szerepelnek a dokumentumban, mint a megfelelő egészségi állapot, a büntetlen előélet. A lőfegyverek tulajdonosainak kötelező volna felelősségbiztosítást kötni.

A törvénytervezet értelmében létre kellene hozni egy egységes országos nyilvántartási adatbázist, az igénylőknek pedig át kellene esniük egy speciális fegyverhasználati kiképzésen.

A portál megjegyzi, hogy az ukrán államfő ellenzi a lakosság felfegyverzését, azt tartja, hogy az ukrán társadalom még nem eléggé érett az ilyen engedélyhez.

Forrás: KH/bykvu.com

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek